Skip to main content

Rusland se petroluitvoer het in die eerste kwartaal van 2023 met byna 50% op ‘n jaargrondslag gestyg, grootliks as gevolg van verhoogde verskepings na Afrika, het Reuters Donderdag berig, met verwysing na Kpler-skeepsopsporingsdata.

Rusland se totale petroluitvoere oor Januarie-Maart het 2,2 miljoen ton beloop, vergeleke met sowat 1,5 miljoen ton in dieselfde tydperk verlede jaar, volgens die verslag. Afrika het sowat ‘n derde van hierdie volumes ingevoer, of sowat 812 000-ton, het die data getoon.

Die vragte is direk aan die vasteland afgelewer, lui die verslag. Voor die EU-verbod op Russiese seegedraagde olieprodukte wat in Februarie ingestel is, het Rusland vroeër petrol na Afrika uitgevoer via Letland se Ventspils-hawe. Refinitiv-data het getoon dat Ventspils in die vierde kwartaal van verlede jaar sowat 550 000-ton Russiese petrol wat vir Afrika bedoel was, ingevoer het.

Die meeste van die Russiese petrol wat in die eerste kwartaal aan Afrika gelewer is, het na Nigerië gegaan, wat 488 000 ton beloop het, teenoor ‘n skamele 38 000 ton in dieselfde tydperk verlede jaar.

Rusland is gedwing om nuwe kopers vir sy olie- en petroleumprodukte te vind weens die EU-verbod, sowel as die $100 per vat-prysperk op Russiese brandstof wat vanjaar deur ‘n koalisie van G7-lande ingestel is. Rusland het vroeër jaarliks sowat 2,5 miljoen ton (60 000 vate per dag) petrol na Europa uitgevoer.

Leave a Reply

error: Content is protected !!