Skip to main content

Jamie Dimon, uitvoerende hoof van JP Morgan, het regerings aangemoedig om beslag te lê op private eiendom en om hernubare energie-infrastruktuur te bou om die mark toe te laat om organies te ontwikkel.

‘n Waarskuwing dat “die venster vir aksie om die duurste impak van wêreldwye klimaatsverandering te voorkom besig is om toe te maak,” het die bank se uitvoerende beampte vandeesweek in sy jaarlikse brief aan aandeelhouers gevra dat “hervormings toegelaat moet word”, met die argument “ons kry eenvoudig nie vinnig genoeg die voldoende beleggings vir son-, wind- en pypleidinginisiatiewe nie.”

“Massiewe wêreldwye belegging in skoon energietegnologieë moet gedoen word en moet voortgaan om jaar-tot-jaar te groei,” het hy geskryf en daarop aangedring dat “regerings, besighede en nie-regeringsorganisasies in lyn moet wees oor ‘n reeks praktiese beleidsveranderinge” – en hulle spesifiek beroep op die gebruik van “Eminent domain” om die “voldoende beleggings” in hernubare energie te bespoedig.

Eminent domain” is die regsproses waardeur ‘n regering private eiendom vir openbare gebruik konfiskeer. Meer onlangs (en omstrede) het regerings egter beslag gelê op privaat grond onder uitnemende eindomme vir gebruik wat hoofsaaklik (of uitsluitlik) private korporasies bevoordeel, wat daartoe gelei het dat sommige state en munisipaliteite wetgewing instel om eiendomseienaars te beskerm teen wat hulle beskou as vooraanstaande eiendom-misbruik.

Die Iowa Huis van Verteenwoordigers het verlede maand ‘n wetsontwerp goedgekeur wat die gebruik van vooraanstaande eiendomme deur koolstofpypleidingmaatskappye beperk. Pyplynprojekte sal vereis word om toestemming van die eienaars van 90% van hul roete te verkry voordat hulle staatsmag teen die eienaars kan uitoefen sou dit wet word.

Later in die brief van 43 bladsye het Dimon na die hele Amerikaanse politieke stelsel gekap: “Ons moet ‘n manier vind om ons regering vinniger vir die nuwe wêreld te herorganiseer” om “nuwe tegnologieë aan te neem en menslike kapitaal vinniger te herlei.” Dit, het hy voorgestel, kan bewerkstellig word deur ‘n landwye “nywerheidsbeleid” volgens die riglyne van China aan te neem, asook deur beleggings in strategiese nywerhede soos halfgeleiers, seldsame metale en alternatiewe energiebronne te subsidieer. Terselfdertyd het Dimon gevra om reguleerders in toom te hou en herhaaldelik gekla dat te veel rompslomp “ons vermoë om beleggings te maak sal inhibeer en toelaat dat infrastruktuur gebou word.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!