Skip to main content

Die Suid-Afrikaanse president, Cyril Ramaphosa, het oplossings aangebied om ‘n ernstige elektrisiteitskrisis aan te pak, aangesien die land ‘n ekonomiese ineenstorting in die gesig staar weens chroniese energieprobleme.

Afrika se mees geïndustrialiseerde nasie het vanjaar elke dag gebuk gegaan onder stroomonderbrekings, aangesien Eskom, die staatsmaatskappy wat sowat 90% van die land se elektrisiteit verskaf, nie daarin slaag om in die vraag van sy verslete aanlegte te voorsien nie.

In ’n poging om die ongekende kragtekorte aan te spreek, het Ramaphosa die land se eerste minister van elektrisiteit, Kgosientso Ramokgopa, aangestel en hom opdrag gegee om onderbrekings te verminder. Ramaphosa het verklaar dat die nuwe minister “solank in sy amp sal bly as wat nodig is om die energiekrisis op te los.”

Die president het ook ‘n ramptoestand verklaar, wat die regering die mag sal gee om hulpbronne vry te stel om die krisis aan te pak terwyl burokratiese prosedures omseil word.

“Dit sal ons in staat stel om energieprojekte te versnel en regulatoriese vereistes te beperk, terwyl streng omgewingsbeskerming, verkrygingsbeginsels en tegniese standaarde gehandhaaf word,” het hy in sy Februarie-toespraak aan die nasie gesê.

Ramaphosa het bygevoeg dat die toestand van rampspoed die regering in staat sal stel om ondersteuning aan ondernemings in die voedselproduksie-, bergings- en kleinhandelverskaffingsketting te bied. Die maatreëls sal die ontplooiing van kragopwekkers en sonpanele insluit om ononderbroke kragtoevoer te verseker.

Suid-Afrika ervaar beurtkrag al vir jare. Eskom se prestasie het so verswak dat minder as die helfte van sy kapasiteit gereeld beskikbaar is.

Teen einde Februarie het die maatskappy berig dat uit ‘n totaal van 54 gigawatt (GW) geïnstalleerde krag, 23 GW vanlyn was en meer as 19 GW buite diens was weens onbeplande onklaarrakings, en nog 4,2 GW af vir beplande instandhouding.

Leave a Reply

error: Content is protected !!