Skip to main content

Chad se ministerie van energie het die nasionalisering aangekondig van al die bates en regte wat aan ‘n filiaal van die Amerikaanse oliemajor ExxonMobil behoort het, insluitend koolwaterstofpermitte sowel as eksplorasie- en produksiepermitte, volgens ‘n Reuters-verslag verlede week.

Exxon se bates het glo ‘n 40%-belang in Chad se Doba-olieprojek ingesluit, wat uit sewe produserende olievelde met ‘n gesamentlike uitset van 28 000 vate per dag (bpd) bestaan.

Die verslag noem ook Exxon se belang in die Tsjad-Kameroen-uitvoervervoerstelsel, wat oor meer as ‘n duisend kilometer strek.

Die ministerie se verklaring kom nadat die Amerikaanse maatskappy in Desember verklaar het dat hy die verkoop van sy bedrywighede in Tsjad en Kameroen aan die Britse firma Savannah Energy beklink het.

Die Tsjadiese regering het toe die aankoop-ooreenkoms van $407 miljoen betwis en gesê die finale bepalings verskil van wat Exxon aangebied het. N’Djamena het destyds gewaarsku dat hy howe kan vra om Savannah se aankoop van Exxon se bates in die land te keer en verdere stappe te neem om sy belange te beskerm.

In 2017 het die Tsjadiese hooggeregshof geëis dat die olieontdekkingsreisiger $819 miljoen aan agterstallige tantième betaal nadat Exxon daarvan beskuldig is dat hy nie sy belastingverpligtinge nagekom het nie. Die korporasie het later ‘n skikking oor sy belastingbetalings bereik en ‘n boete van $74 miljard van die Sentraal-Afrikaanse land vermy.

Tsjad het die tiende grootste oliereserwes in Afrika en voer 90% van sy ruolie uit.

Leave a Reply

error: Content is protected !!