Skip to main content

Pfizer het aangebied om sy Covid-19-entstofkontrak met die Europese Unie te verleng terwyl aflewerings verminder word, maar verwag steeds dat die blok miljarde euro’s sal betaal vir ongebruikte dosisse te midde van ‘n groot aanbod-oorvloed in sommige lande, het die Financial Times berig. Die aanbod het verontwaardiging van ‘n handjievol lidlande veroorsaak, wat sê die ooreenkoms sal die belange van Big Pharma bo hul eie burgers dien.

Die kontrakverlenging sal die entstofooreenkoms verleng tot 2026, met ‘n voorgestelde vermindering van 40% in die aantal dosisse wat verskaf word, sowel as vertragings vir aflewerings, het die koerant gister berig.

Ten spyte van die voorgestelde besnoeiings, dring die Amerikaanse farmaseutiese reus egter steeds daarop aan dat dit betaal word vir die volle aantal dosisse waarop oorspronklik ooreengekom is, waarvan baie nooit onder die nuwe bepalings vervaardig sal word nie.

Die wysigings aan die ooreenkoms – waarvan die volledige teks nog nooit bekend gemaak is nie – is gister tydens ‘n geslote deure vergadering in Brussel deur die Europese gesondheidskommissaris Stella Kyriakides aangebied, maar het besware van sommige EU-lede in die gesig gestaar.

In ‘n gesamentlike verklaring wat na die vergadering uitgereik is, het amptenare van Bulgarye, Hongarye, Litaue en Pole gesê dat hulle nie die ooreenkoms met die voorgestelde veranderinge sal onderteken nie, aangesien hulle “nie ‘n finale en regverdige oplossing vir die probleme van die oorskot Covid-19-entstof bied nie en voldoen nie aan die behoeftes van die gesondheidsorgstelsels, die behoeftes van burgers en die finansiële belange van die lidlande nie.”

Die Poolse minister van gesondheid, Adam Niedzielski, het aangevoer dat die huidige Pfizer-voorstel Big Pharma sal bevoordeel, en het gevra dat die geheime kontrak gepubliseer word, wat die rol van die president van die Europese Kommissie, Ursula von der Leyen, in die onderhandelinge vir die massiewe entstoftransaksie bevraagteken het.

’n EU-waghond het laat verlede jaar ondersoek ingestel na die onderhandelings- en aankoopproses, nadat von der Leyen se kantoor versuim het om persoonlike teksboodskappe te lewer wat aan Albert Bourla, uitvoerende hoof van Pfizer, gestuur is tydens die samesprekings vir byna 2 miljard entstofdosisse, wat beskuldigings van korrupsie veroorsaak het.

Die blok van 27 lede het oorspronklik ‘n gesamentlike kontrak met Pfizer in 2020 onderteken, maar sedert die pandemie verminder het, het die vraag na entstowwe geleidelik gedaal, wat ‘n oorvloed oor die hele vasteland gelaat het. Sommige lande is gedwing om entstowwe weg te gooi, met Duitsland alleen wat sowat 36,6 miljoen dosisse weggegooi het, volgens die openbare uitsaaier BR24, terwyl ander met ‘n groot voorraad ongebruikte stowwe sit, soos Oostenryk, wat sowat 17,5 miljoen tydens sy voorraadopname gerapporteer het.

Die Tsjeggiese minister van gesondheid, Vlastimil Valek, het egter die kritiek afgepraat en aangevoer dat die “meerderheid lande” tot die ooreenkoms ingestem het en dat “die kontrak nie sleg is nie.” Hy het bygevoeg dat die groot voorraad dosisse nie ‘n probleem sal inhou nie, aangesien “Covid nog hier is” en “dit sal nodig wees om inenting elke jaar vir ‘n spesifieke groep pasiënte te herhaal.”

Leave a Reply