Skip to main content

Moskou beskou gister se voorval waarin ‘n Amerikaanse hommeltuig in die Swart See neergestort het as ‘n provokasie, het ambassadeur Anatoly Antonov gesê nadat hy na die staatsdepartement in Washington ontbied is.

Antonov het met Karen Donfried, assistent-minister van buitelandse sake vir Europese en Eurasiese Sake, vergader. Donfried het geprotesteer teen die “onveilige en onprofessionele onderskepping” van die hommeltuig wat tot die verlies daarvan gelei het.

“Ons beskou hierdie voorval as ‘n provokasie,” het Antonov ná die vergadering aan verslaggewers gesê. Hy het gesê hy het aan Donfried gesê dat Amerikaanse hommeltuie, vliegtuie en skepe hoort nie so naby aan Russiese grense nie.

“Kan jy jou indink wat die reaksie van die Amerikaanse media of die Pentagon sou wees as so ‘n hommeltuig naby New York of San Francisco sou verskyn?” het hy gevra.

Antonov het die gesprekke met Donfried as “konstruktief” beskryf en gesê beide kante deel hul bekommernisse. Die VSA en Rusland moet “uiters versigtig” wees hoe hulle optree, gegewe die huidige situasie in Oos-Europa, het hy bygevoeg. Hy het ook aan Donfried gesê dat Moskou “pragmatiese betrekkinge” soek en nie konflik met die VSA nie.

Volgens die Amerikaanse weermag het twee Russiese Su-27-onderskeppers Dinsdagoggend gevaarlik naby aan die MQ-9 Reaper-hommeltuig gevlieg, brandstof op die hommeltuig gemors en op ‘n stadium sy skroef beskadig, wat die UAV laat neerstort het. Die hommeltuig, het hulle gesê, was op ‘n vreedsame toesigsending in internasionale waters.

In reaksie hierop het die Russiese ministerie van verdediging gesê dat die UAV tot stilstand gekom het nadat hy drastiese maneuvers uitgevoer het, en dat die onderskeppers “nie met die UAV in aanraking gekom het nie.”

Antonov het daarop gewys dat die hommeltuig van ‘n tipe is wat veelvuldige missiele en bomme kan dra. Die MQ-9 is ontwikkel as ‘n “jagter-moordenaar”-variant van die MQ-1 Predator.

Die VSA het hommeltuie en bewakingsvliegtuie vir meer as ‘n jaar naby die Russiese grens gevlieg, en verskaf intelligensie en teikeninligting aan die Oekraïense regering – saam met wapens, ammunisie en geld – terwyl hulle daarop aandring dat dit nie ‘n party tot die konflik is nie.

Die presiese ligging van die voorval is nie deur enige regering verskaf nie. Russiese media het berig dat die Reaper se laaste ligging sowat 60 kilometer suidwes van die Krim-hawe Sevastopol was.

Leave a Reply

error: Content is protected !!