Skip to main content

Baas Kruger

Wie Polisieër die Polisie: Zondo Kommissie Medepligtigheid In SAPD Misdaad Afdeling Korrupsie [Deel Een]:

Brigadier TIYANI LINCOLN HLUNGWANI verbonde aan die SAPD se misdaadintelligensie-afdeling (“CI”) geleë te Prieskastraat 463, Erasmuskloof, het ‘n beëdigde verklaring by die Zondo-kommissie oor “Staatskaping en Korrupsie” ingedien. Die Waarheid is in besit van die beëdigde verklaring. Hlungwanani het die pos van Afdelingshoof Finansiële en Administrasiedienste in die Geheime Dienste-rekening (“SSA”) beklee en is op 01 Augustus 2016 aangestel.

Die Zondo-kommissie se opdrag het ruimte gelaat vir oorweging van, kruisondervraging oor, en om beide bevindings en aanbevelings oor korrupsie binne die Suid-Afrikaanse Polisiedienste, op beide ministeriële en administratiewe vlakke te maak, maar die Kommissie het niks van die bogenoemde gedoen nie, en het nooit eers die getuienis ingesluit in sy rekords nie.

In sy beëdigde verklaring sê Hlungwanani dat hy “bewus is dat klassifikasie nie gebruik kan word om onwettigheid te verberg nie,” en dat “in die lig van die geheime aard van die omgewing waarin hy werk, hy nie hierdie byvoegsels by die beëdigde verklaring sal las nie.” Nietemin, “‘n lêer van bylaes is egter opgestel wat uitsluitlik aan die Voorsitter beskikbaar gestel kan word, en indien dit vereis word, sal stappe gedoen word om deklassifikasie van die byvoegsels aan te vra.” Die Zondo-kommissie het egter nie die saak opgevolg nie, en het dit eerder in sy geheel geïgnoreer.

In Hlungwanani se posisie as Afdelingshoof: Finansiële Dienste en Administrasie, was sy posbeskrywing om toesig te hou oor die Geheime Dienste-rekening (“SSA”), wat gebruik moet word om geheime operasies te finansier. In die loop van sy diens in daardie pos het hy wydverspreide magsmisbruik en bedrog en korrupsie ontdek. Volgens hom blyk dit ‘n kultuur binne die afdeling te wees. Hy wys verder daarop dat hy dit by die kantoor van die Inspekteur-generaal van Intelligensie (“OIGI”) aangemeld het en daarna saamgewerk het met die Onafhanklike Polisie Ondersoekdirektoraat (“Opod”) hieroor. Dit is nie ‘goed ontvang’ binne die afdeling nie.

Hlungwanani sê hy het geweier om fondse van die SSA beskikbaar te stel tensy behoorlike proses en behoorlike verkrygingsprosedures gevolg is. Dit is ook nie ‘goed ontvang’ deur die bestuur van die afdeling nie. Dinge het ‘n kantelpunt bereik toe hy geweier het om af te teken op die onwettige aankoop van ‘n Precise Location Mobile Unit (in die omgangstaal word daarna verwys as “‘n gryper”) teen ‘n erg opgeblase prys, vir die onbehoorlike gebruik deur generaal-majoor King B Ngcobo (“Generaal Ngcobo”), die destydse waarnemende afdelingskommissaris by die ANC-verkiesingskonferensie wat gedurende 2017 by Nasrec gehou sou word.

Hy het ook ‘n verdere poging geweier om verskeie grypers te bekom deur die huidige Afdelingskommissaris: CI, luitenant-generaal Jacobs (“Generaal Jacobs”), aangesien die behoorlike proses nie gevolg is nie en die aankope nie deur die Minister van Justisie gemagtig is soos vereis in bepalings van artikel 45(2) van die RICA, wat hom en, glo ek, die huidige minister van polisie, Bheki Cele (“Minister Cele”) kwaad gemaak het.

[Ter wille van die leser: ‘n “grabber” ook na verwys as ‘n “IMSI-vanger”, is ‘n toestel wat funksioneer as ‘n selfoonvinder, afluisterapparaat en ‘spoorsnyer’. Dit gee voor om ‘n selfoontoring te wees en forseer dus selfoontoestelle in die omgewing om daaraan te koppel in plaas van aan regte selfoontorings. Sodra jou foon aan hierdie toestel gekoppel is, kan die gebruiker ‘n aantal dinge met jou foon doen, soos; 1) Hulle kan jou foon kloon en dus letterlik oproepe en boodskappe maak of ontvang asof dit deur jou gemaak word. 2) Hulle kan jou foon in ‘n afluisterapparaat verander en sodoende letterlik gesprekke afluister wat jy om jou foon voer. 3) Hulle het toegang tot jou presiese ligging, of ten minste jou foon se presiese ligging. 4) Hulle kan al jou sms-boodskappe vaslê.

Nie net word toestemming van die departement van justisie vereis voor die aankoop van IMSI-vangers nie, maar – ingevolge die Wet op die Regulering van Onderskepping van Kommunikasie en Verskaffing van Kommunikasieverwante Inligting (RICA), is onderskepping van kommunikasie deur staatsamptenare sonder ‘n lasbrief van ‘n regter verbode. Om so ‘n lasbrief aan te vra, sal die Staat moet bewys dat ‘n ernstige oortreding hepleeg was, word, of daar redes is om te glo dat dit gepleeg sal word.]

Hlungwanani sê ook dat sy behandeling ontstaan het omdat hy ‘n aanhoudende struikelblok was vir die onbehoorlike gebruik van die fondse in die SSA vir korrupte en onheilspellende doeleindes; ook dat dit die doel is van CI om intelligensie in te samel om misdaad te bekamp, nie om party politieke agendas na te streef en op jou teenstanders te spioeneer nie. Hlungwanani wys voorts daarop dat die grypers sedert sy oorplasing bekom is en verskeie van die aankope wat hy gekeer het, nou gemaak is.

Die voorgenoemde voorleggings deur Hlungwanani aan die Zondo-kommissie toon beide ‘n senior vlak CI-amptenaar se misbruik van SSA-fondse om onwettig kragtige spioenasietoerusting te bekom vir die uitsluitlike doel om partydige faksie-politieke doelwitte te bevorder, en die Zondo-kommissie se blatante verontagsaming van belangrike inligting oor die bedenklike toestand van die land se CI- waarvan die kern van die bekamping van geweldsmisdaad is.

Volgens die jaarlikse misdaadstatistieke wat deur die Minister van Polisie vrygestel is, is 58 mense elke dag gedurende 2019 vermoor, en hierdie getal het gestyg tot 74 mense wat elke dag vermoor is gedurende 2022, maar ‘n kommissie wat R1 miljard uit belastingbetalers se sakke gekos het, het bloot die misbruik van CI-fondse geïgnoreer, iets wat ‘n deurslaggewende kwessie is wat ‘n direkte impak op die staat se vermoë het om geweldsmisdaad te bekamp. ’n Blote klug.

Leave a Reply