Skip to main content

Die Sweedse klimaataktivis Greta Thunberg het ‘n 2018-twiet uitgevee waarin sy ‘n waarskuwing gedeel het dat klimaatsverandering “die hele mensdom sal uitwis” tensy fossielbrandstowwe teen 2023 afgeskaf is.

In die twiet het Thunberg ‘n “top klimaatwetenskaplike” aangehaal wat gesê het dat “klimaatsverandering die hele mensdom sal uitwis tensy ons ophou om fossielbrandstowwe oor die volgende vyf jaar te gebruik.”

Dit is onduidelik wanneer die selfbeskryfde “outistiese klimaatgeregtigheidsaktivis” die twiet uitgevee het, maar die verwydering daarvan is Saterdag die eerste keer deur die Amerikaanse konserwatiewe kenner Jack Posobiec opgemerk. Die webwerf waaraan sy twiet gekoppel is, bestaan nie meer nie.

Thunberg self het nie op Posobiec geantwoord nie, en ‘n magdom regse kommentators het ingeskakel om haar te herinner dat die wêreld in werklikheid nog bestaan.

“Greta Thunberg het hierdie twiet uitgevee omdat dit haar blootstel as ‘n bedrieër,” het die Amerikaanse konserwatiewe aktivis Brigitte Gabriel getwiet. “Maak seker die hele wêreld sien dit.”

Thunberg het dalk nie die einde van die mensdom in 2023 voorspel nie. Soos sommige kommentators uitgewys het, het sy dalk beweer dat die mensdom op ‘n onbepaalde tydstip in die toekoms uitsterwing in die gesig gestaar het as fossielbrandstowwe nie teen hierdie jaar uitgeskakel is nie.

Die Sweedse kampvegter het al voorheen soortgelyke voorspellings gemaak. In ‘n 2019-toespraak aan die Verenigde Nasies het sy beweer dat “onomkeerbare kettingreaksies buite menslike beheer” sou plaasvind tensy koolstofvrystellings teen 2030 met meer as 50% verminder kan word. In ‘n praatjie by die Wêreld Ekonomiese Forum se jaarlikse byeenkoms in Davos ‘n jaar later, het sy verklaar dat die mensdom agt jaar het om “heeltemal van fossielbrandstowwe te onttrek”.

Omgewingsaktiviste het ‘n lang geskiedenis van ‘oordeelsdagvoorspellings’. Wetenskaplikes het in die vroeë 20ste eeu gewaarsku dat globale verkoeling ‘n groot deel van Noord-Amerika onbewoonbaar sou maak, terwyl die bioloog Paul Ehrlich in die 1970’s beweer het dat stygende temperature teen die jaar 2000 massa-hongersnood in die Verenigde Koninkryk sou veroorsaak.

In ‘An Inconvenient Truth’ van 2006 het die voormalige Amerikaanse visepresident Al Gore verklaar dat smeltende poolyskappe daartoe sal lei dat honderde miljoene mense teen 2013 vlugtelinge gemaak word. Toe sy voorspelling gelyk het om nie waar te word nie, het sy kantoor die datum ‘n “geskatte” een genoem.

Leave a Reply

error: Content is protected !!