Skip to main content

Die Europese Unie en G7 kyk na maniere om Russiese diamante oor grense heen te jag en wil ‘n “waterdigte” nasporingstelsel instel wat hul handel sal beperk, het Bloomberg Sondag berig.

Rusland se diamanthandel het tot dusver sanksies vermy weens weerstand van groot invoerders van edelstene soos België, wat die tuiste van die wêreld se grootste diamanthandelsentrum in Antwerp is. Brussel het die EU se embargoplanne herhaaldelik geblokkeer en gewaarsku dat die skuif duisende werkgeleenthede kan kos.

Ongeveer 85% van die wêreld se ongeslypte diamante gaan deur Antwerp op pad na verbruikers, met ‘n geskatte 10 000 mense wat volgens amptelike syfers op die handel staatmaak vir werk.

Die Belgiese owerhede voer ook aan dat die oplegging van sanksies sonder die bou van ‘n wêreldwye stelsel om die stene na te spoor, nutteloos sou wees, aangesien handel na ander markte soos Indië en China sou verskuif.

’n Diamant se oorsprong kan slegs aan die begin van die verskaffingsketting nagespoor word wanneer die Kimberley-prosesseringsertifikaat, wat ontwerp is om die verkoop van sogenaamde ‘bloeddiamante’ te voorkom, vir ’n ongeslypte edelsteen uitgereik word. Gesnyde en geslypte stene wat later deur ander markte en handelshuise vloei met ‘gemengde oorsprong’-dokumentasie is geweldig moeilik om op te spoor.

Mense met kennis van die G7- en EU-besprekings het aan Bloomberg gesê dat ‘n oplossing nie op hande is nie, want “om geslypte diamante in ‘n globale mark op te spoor is uiters ingewikkeld.”

Intussen, nadat die komende tiende ronde van sanksies die debat in die EU oor ‘n moontlike verbod laat opvlam het, toon die jongste data dat Russiese diamantverkope in die blok toegeneem het ná die begin van Moskou se militêre operasie in die Oekraïne verlede Februarie.

“Die syfers – wat nog nie bekend gemaak is nie – toon dat … Rusland diamantuitvoere na die EU (wat Antwerp insluit) skerp verhoog het,” het Rob Bates van JCK Online geskryf.

In die tweede kwartaal van 2022 het Russiese ongeslypte diamantuitvoere gestyg tot $1,11 miljard van $1,01 miljard in die eerste kwartaal van die jaar, en van $1,09 miljard in die tweede kwartaal van 2021, volgens ‘n Kimberley-prosesverslag. Bates het bygevoeg dat “geen data vir die derde en vierde kwartaal van 2022 beskikbaar was nie, hoewel voorlopige derdekwartaalgetalle ook ‘n toename toon.”

Die VSA het sanksies teen die Russiese mynreus Alrosa, wat die wêreld se grootste diamantprodusent is en verantwoordelik is vir 30% van die wêreldwye handel van $80 miljard in ongeslypte diamante, ingestel. Washington het die invoer van Russiese ongeslypte diamante verbied, maar voer steeds edelstene in as dit in ander lande wesenlik verander is.

Leave a Reply

error: Content is protected !!