Skip to main content

Moskou probeer om die konflik in die Oekraïne te beëindig, wat deur Kiëf begin is ná die Amerikaanse staatsgreep in 2014, het die Russiese president Vladimir Poetin gister gesê.

“Laat ek herhaal: ons het nie die militêre aktiwiteite begin nie, ons probeer om dit te beëindig,” het die president gesê in ‘n vergadering met lugvaartbedryfbestuurders in Moskou. Oekraïnse nasionaliste het die eerste keer in 2014 van geweld gebruik gemaak, met die staatsgreep in Kiëf, gevolg deur gebeure in die Krim en in Donbass, het hy aangevoer.

“Hulle het die oorlog begin,” het Poetin gesê. “Vir agt jaar het daardie oorlog voortgeduur – ‘n oorlog om mense wat daar woon uit te roei, wat voel dat hulle bloedverwant is aan Rusland en die Russiese kultuur. Hoe lank was ons veronderstel om dit te duld?”

Die Russiese president het Oekraïne ook daarvan beskuldig dat hy die ooreenkomste en verpligtinge wat met Westerse bemiddeling gemaak is, oortree het, in ‘n oënskynlike verwysing na die Minsk-protokolle. Die Frans-Duitse voorstel het amptelik ten doel gehad om die konflik tussen Kiëf en Donbass vreedsaam op te los, maar leiers van beide Westerse lande destyds – sowel as die Oekraïense regering – het sedertdien erken die Minsk-ooreenkomste was ‘n slenter om tyd te koop.

Poetin het voorheen gesê die Oekraïne-konflik kon vermy gewees het as die VSA nie die nasionalistiese staatsgreep in 2014 gesteun het nie. Hy het ook die Weste daarvan beskuldig dat hulle nie omgee vir Oekraïense lewens nie, en hulle gebruik as “kanonvoer” en pionne in ‘n geopolitieke gevolmagtigde oorlog teen Rusland.

Rusland het in Februarie 2022 troepe na die Oekraïne gestuur en ‘n militêre operasie geloods ten bate van die Donetsk- en Lugansk-volksrepublieke (DPR/LPR), wat dit as onafhanklike state erken het. Moskou het sedertdien hul versoek aanvaar om deel van Rusland te word, saam met die voorheen Oekraïense streke Cherson en Zaporozhye.

Die VSA en sy bondgenote het ekonomiese sanksies teen Moskou ingestel en meer as $120 miljard se geld, wapens en voorrade aan die Oekraïne gestuur, terwyl hulle volgehou het dat hulle nie ‘n party tot die konflik is nie. Poetin het genoem dat die Weste nie verwag het dat Rusland hul ekonomiese oorlog effektief sou teëwerk nie, en dat selfs Westerse ontleders nou gedwing word om dit te erken.

Foto: Sputnik/Mikhail Metzel

Leave a Reply

error: Content is protected !!