Skip to main content

Die VSA-geleide militêre blok het die afgelope jaar meer as honderd miljard dollar aan die regering in Kiëf gestuur, het Jens Stoltenberg, sekretaris-generaal van die NAVO, gister in ‘n gesamentlike perskonferensie met die Amerikaanse minister van buitelandse sake, Antony Blinken, in Washington gesê.

Sedert verlede Februarie het NAVO “ongekende ondersteuning aan Oekraïne verskaf, sowat 120 miljard dollar aan militêre, humanitêre en finansiële bystand,” het Stoltenberg aan verslaggewers by die Staatsdepartement gesê.

Terwyl die VSA ‘n “onontbeerlike rol” gespeel het, het Kanada en die Europese lede “meer as die helfte” van die algehele bystand bygedra, “insluitend tenks, gevorderde lugverdedigingstelsels” en ander wapens, het hy bygevoeg.

Volgens Blinken het die VSA “byna $30 miljard” se militêre hulp bygedra, terwyl ander NAVO-lede $13 miljard gegee het, asook “tien miljarde meer in humanitêre en ekonomiese ondersteuning”.

Blinken het ook gesê dat “om die slagveld in die Oekraïne se guns te kantel” die sleutel is tot die uiteindelike diplomatieke oplossing van die konflik.

Ná hul gesamentlike persgeleentheid het Stoltenberg en Blinken met die Amerikaanse minister van verdediging, Lloyd Austin, en Jake Sullivan, nasionale veiligheidsadviseur, vergader, met selfs meer befondsing vir die Oekraïne op die agenda.

In Desember het die Russiese ministerie van verdediging beraam dat die kollektiewe Weste die Oekraïne van $97 miljard se wapens, ammunisie en voorrade voorsien het. Moskou het die Weste herhaaldelik gewaarsku dat die bewapening van Oekraïne die konflik net verleng en ‘n direkte konfrontasie in gevaar stel.

Rusland het in Februarie 2022 troepe na die Oekraïne gestuur, met verwysing na Kiëf se versuim om die Minsk-ooreenkomste vir vrede in die Donbass te implementeer en daarop aan te dring dat sy buurland onderneem om nooit by enige Westerse militêre blok aan te sluit nie. Oekraïense, Duitse en Franse leiers het sedertdien erken dat die Minsk-onderhandelinge ‘n slenter was om Oekraïne tyd te koop om voor te berei vir oorlog met Rusland.

Alhoewel verskeie Westerse amptenare in die openbaar gesê het dat die Oekraïne veg vir hul “waardes” en wêreldorde, en die Oekraïne se eie minister van verdediging het gesê Kiëf voer ‘n NAVO-sending uit, hou die VSA en NAVO vol dat hulle tegnies nie aan die konflik deelneem nie.

Leave a Reply