Skip to main content

Die Duitse minister van buitelandse sake, Annalena Baerbock, het pleidooie gelewer wat ten gunste van die stuur van tenks na Kiëf is en gesê EU-lande voer reeds ‘n oorlog teen Rusland. Amerikaanse en EU-amptenare het voorheen uit hul pad gegaan om te beweer dat hulle nie ‘n party tot die konflik in die Oekraïne was nie.

“En daarom het ek reeds in die laaste dae gesê – ja, ons moet meer doen om die Oekraïne te verdedig. Ja, ons moet ook meer aan [die verskaffing van] tenks doen,” het Baerbock Dinsdag tydens ‘n debat by die Parlementêre Vergadering van die Raad van Europa (PACE) gesê. “Maar die belangrikste en die deurslaggewende deel is dat ons dit saam doen en dat ons nie die blaamspeletjie in Europa speel nie, want ons veg ‘n oorlog teen Rusland en nie teen mekaar nie.”

Terwyl kanselier Olaf Scholz daarop aangedring het dat Duitsland Oekraïne behoort te ondersteun, maar direkte konfrontasie met Rusland moet vermy, het sy koalisievennoot Baerbock ‘n meer militante standpunt ingeneem. Volgens Duitse media was haar party – The Greens – ten gunste daarvan om Leopard 2-tenks na Kiëf te stuur, en het uiteindelik daarin geslaag om Scholz te druk om in te stem. Christine Lambrecht, minister van verdediging, wat huiwerig was om tenks na die Oekraïne te stuur, is gedwing om te bedank.

Dit is nie die eerste keer dat Baerbock opslae maak met haar standpunt oor die konflik nie. Sy het verlede Augustus op ‘n EU-byeenkoms in Praag gesê dat sy van plan is om haar beloftes aan die Oekraïne na te kom “maak nie saak wat my Duitse kiesers dink nie.”

Met die woorde van Baerbock Woensdag aangehaal, het Maria Zakharova, woordvoerder van die Russiese ministerie van buitelandse sake, gesê die Weste bly oral erken dat hulle die huidige konflik al jare lank beplan het.

“As ons dit by Merkel se onthullings voeg dat hulle die Oekraïne versterk en nie by die Minsk-ooreenkomste hou nie, dan praat ons van ‘n oorlog teen Rusland wat vooraf beplan is. Moenie later sê dat ons jul nie gewaarsku het nie,” het Zakharova aangedring.

Voormalige Duitse kanselier Angela Merkel het vroeg in Desember aan Duitse media gesê die 2014 wapenstilstand wat deur Berlyn en Parys bemiddel is, was eintlik ‘n slenter om die Oekraïne waardevolle tyd te gee vir ‘n militêre ‘opbou’. Die voormalige Franse president Francois Hollande het dit bevestig, terwyl die Oekraïne se destydse leier, Pyotr Poroshenko, dit ook openlik erken het.

Rusland se operasie in die Oekraïne was ‘n “gedwonge en laaste uitweg-reaksie op voorbereidings vir aggressie deur die VSA en sy satelliete,” het voormalige Russiese president Dmitri Medwedef Maandag beweer.

Leave a Reply