Skip to main content

Verlede week was dit die nuwe minister van buitelandse sake van China, Qin Gang, wat sy eerste internasionale toer as die minister van buitelandse sake onderneem het, en hy het gekies om Afrika sy teiken te maak.

Sedert die afgelope naweek val die Weste en Ooste gelyk ons kontinent binne. Rusland se Sergei Lavrov, die minister van buitelandse sake, asook die Amerikaanse minister van tesourie, Janet Yellen, kom gooi flikkers met verskeie agendas in gedagte.

Yellen sal poog om Biden se sjarme-offensief in Afrika te bevorder en Lavrov sal waarskynlik aan Afrika probeer verduidelik dat die oorlog teen die Oekraïne die regte ding was om te doen asook sekere waarborge, wat ononderbroke graan- en energievoorsiening kan insluit- aan Afrika te beloof.

Ander redes vir die besoeke kan wees dat China en Rusland hierdie toere gebruik as ‘n werwingsveldtog vir meer Afrika-lande om by BRICS aan te sluit voor die BRICS-beraad in Suid-Afrika later vanjaar. Ook om pogings te verskerp om die AU se konsensus oor buitelandse beleid te beïnvloed namate die VSA voortgaan met sy versterkte buitelandse beleid in Afrika. President Joe Biden het voorgestel dat die AU ‘n permanente lid van die G20 word. Die besoeke dui ook op ‘n nuwe geskarrel deur China, Rusland en die VSA namate die kompetisie-ontwikkeling alternatiewe energie-infrastruktuur in Afrika begin. Afrika, gelei deur Suid-Afrika, het hom daartoe verbind om oor te skakel na skoon energie deur sy vinnige natuurlike energiebronne in hierdie verband te benut.

Leave a Reply

error: Content is protected !!