Skip to main content

Die huidige situasie in die Oekraïne toon dat die konflik tussen Rusland en die Weste nie meer as ‘n “basteroorlog” gedefinieer kan word nie, maar eerder besig is om ‘n ware een te word, het die Russiese minister van buitelandse sake, Sergey Lavrov, gister gesê.

Lavrov het tydens ‘n perskonferensie ná ‘n ontmoeting met sy Suid-Afrikaanse eweknie, Naledi Pandor, ook opgemerk dat hierdie “amper werklike” oorlog iets is wat die Weste “vir ‘n lang tyd teen Rusland voorberei het.” Die minister het beweer dat Westerse moondhede ‘poog om alles Russies te vernietig’, van die taal tot die kultuur wat al eeue lank in die Oekraïne bestaan het, en selfs mense verbied om hul moedertaal te praat.

Lavrov het verder daarop gewys dat sulke praktyke algemeen geword het in die hele Oekraïne en dat die land se laaste twee presidente, Pjotr Poroshenko en huidige leier Vladimir Zelensky, albei in “presidente van oorlog” en “Russofobiese leiers” verander het nadat hulle mag verkry het, ondanks die feit hulle hul presidensiële veldtogte onder die vaandel van beloftes om vrede te vestig, bemark het.

Die minister het ook genoem dat die Oekraïne wette aangeneem het wat die gebruik van die Russiese taal in onderwys, media en selfs in die alledaagse lewe verbied. “En dit word alles deur die Weste ondersteun,” het Lavrov gesê, en bygevoeg dat hierdie ondersteuning strek tot neo-Nazi-optogte met swastika en simbole van verbode Nazi-afdelings wat regoor die land gehou word.

Hy het die Weste ook daarvan beskuldig dat hulle ‘n blinde oog gedraai het oor die feit dat Kiëf se magte voortgaan om doelbewus teikens te kies en aanvalle uit te voer op so ‘n manier dat dit die burgerbevolking terroriseer. “Die Weste weet baie goed dat die Oekraïense regime stede en dorpe doelbewus bombardeer met wapens wat deur Weste voorsien word,” het die minister gesê.

Lavrov het Moskou se standpunt herhaal dat hy nie aanvalle in die Oekraïne teen burgerlike infrastruktuur uitgevoer het nie, en dat die skade daaraan toegeskryf kan word aan Kiëf se gereelde praktyk om swaar wapens en lugafweerstelsels in woongebiede te ontplooi.

Ten spyte van die toenemende spanning, het Lavrov gesê dat Moskou oop bly vir onderhandelinge met Kiëf, en gewaarsku dat diegene wat samesprekings weier, moet verstaan dat hoe langer hulle uitgestel word, hoe moeiliker sal dit wees om ‘n oplossing te vind.

Die minister het ook die Oekraïense regering gevra om te verduidelik, miskien deur middel van ‘n derde party, hoe hy die situasie in die land sien afspeel en die moontlikheid van onderhandelinge met Rusland.

Leave a Reply