Skip to main content

Die Nobelpryswenner-ekonoom Joseph Stiglitz het ‘n beroep op wêreldleiers gedoen om ‘n belastingkoers van 70% op hul rykste burgers op te lê, en om so ‘n porsie van geërfde fortuine te vat. Stiglitz het beweer dat die meeste van die planeet se miljardêrs ryk is, bloot “uit geluk.”

So ‘n hoë belastingkoers “sal duidelik sin maak,” het hy onlangs aan Oxfam se ‘Equals’-podcast gesê.

“Mense aan die bopunt kan dalk ‘n bietjie minder werk as jy hulle meer belas. Maar aan die ander kant baat ons samelewing daarin om ‘n meer egalitêre, samehangende samelewing te hê,” het hy beweer.

Stiglitz, die voormalige hoofekonoom van die Wêreldbank, het in 2001 die Nobelprys in ekonomie gewen vir sy bydrae tot die teorie van inligting-asimmetrie, of hoe mense besluite neem wanneer een party minder ingelig is as die ander.

Stiglitz, ‘n voorstander van koolstof- en grondbelasting, het die afgelope paar jaar swaarder heffings op korporatiewe winste en multi-miljoenêrs bevorder, en het die Amerikaanse president Joe Biden se oproepe vir ‘n wêreldwye minimum korporatiewe belastingkoers gesteun.

In sy onderhoud met Oxfam het Stiglitz ook gepleit vir belasting op geërfde rykdom.

“Ons moet rykdom teen ‘n hoër koers belas, want baie van die rykdom is geërfde rykdom, [byvoorbeeld] – die jong Walmarts het hul rykdom geërf,” het hy gesê.

“Een van my vriende beskryf [dit] as om die sperm-lotery te wen – hulle het die regte ouers gekies. Ek dink ons moet besef dat die meeste van die miljardêrs baie van hul rykdom ‘per geluk’ gekry het.”

Teenstanders van erflatingbelasting voer egter aan dat dit neerkom op die dubbele belasting van ‘n oorledene se rykdom, en dat dit die rykes aanmoedig om hul fortuin oorsee te skuif.

Die VK pas reeds ‘n 40%-belasting op erflatings bo £325,000 ($403,000) toe. Daar is geen federale erflatingsbelasting in die VSA nie, hoewel sekere state oorgeërfde bates belas, en die federale regering eis tussen 18% en 40% van boedels ter waarde van meer as $13 miljoen.

Die Amerikaanse senator Elizabeth Warren, ‘n demokraat, het ‘n belasting van 2% voorgestel op die huishoudings van mense met bates van meer as $50 miljoen, en 3% op diegene met meer as $1 miljard. Stiglitz het Warren se voorstelle “baie redelik” genoem.

Leave a Reply