Skip to main content

Wie’s Wie in SA ruk op vir Barbara Veenemans se 85ste

Sonnette Lombaard

Met musiekbloed wat dik deur hulle are bruis, is die Veenemans se prestasies op ons operaverhoog ongekend en selfs ‘n straat in Centurion is na hulle vernoem. Nou het Suid-Afrika se goue operafamilie boonop ‘n nuwe skitterster, en sy laat nie eers blindheid in haar pad staan om haar familie se trotse en ongeëwenaarde operarekord voort te sit nie.

Die beeldskone jong koloratuursopraan Rochelle Veenemans (18) het gister in Centurion die Wie’s Wie in Suid-Afrika in hoendervleis gehad. Sy het haar ouma, Barbara een van ons beste soprane nog, toegesing wat Donderdag 85 geword het. Met die legendariese Mimi Coertse (90) in ‘n rystoel in die voorste ry, het al wat ‘n bekende is na die Centurion Teater opgeruk vir ‘n spog-galakonsert ter ere van Barbara se mylpaalverjaarsdag. Van veteraanakteur Tobie Cronje tot die modeontwerper Simon Rademan is opgemerk.

Op die verhoog het Suid-Afrika se voorste opera- en klassieke musieksterre insluitende tenore Marco Fourie en Coert Grobbelaar, tjellis Gerrit Koorsen en violis Miro Chakaryan met Martin Lane, Jakobus Swart, Paul Ferreira, Eugene Joubert en Rudolf Geldenhuis vir Barbara op klavier met hul talente vereer.

Die statige Barbara het op 85 pragtig gestraal in swart-en-goud met ‘n helderheid en gees van iemand veel jonger. Die ATKV het daartydens ook ‘n oorkonde aan haar oorhandig, wyl die teoloog prof. Christina Landman treffende hulde gebring het aan Barbara wat haar in die 1960s op laerskool vir ‘n operette afgerig het en nie net van musiek nie, maar ook verbeelding geleer het.

Gister se spogprogram is saamgestel deur Barbara se ewe mooi en talentvolle dogter Michelle, wyd beskou as ons beste dramatiese koloratuursopraan. Soos haar bekende ma, het sy ook laas week verjaar. Michelle het self die gaste met haar stem in vervoering gehou met solo-stukke, maar ook saam met haar niggie Rochelle en die res van die sterkunstenaars laat waai.

Michelle het aan Die Waarheid vertel dit was Rochelle wat ook ‘n paar keer op die verhoog was, se debuutuitvoering van die Poppe-Lied, een van die moeilikste arias vir ‘n koloratuur om onder die knie te kry. “Ek het agter die verhoog gestaan en bid dat dit goed afloop, maar sy het onder druk geskitter en is ons ware klein diamantjie.” Rochelle, wat die dogter is van Barbara se seun Jaco Jordaan, se blindheid stam uit nalatigheid met haar geboorte as prematuurbaba toe sy te veel suurstof gekry het. Haar sangtalent word deur haar ouma en tante geslyp.

Volgens Michelle het Rochelle perfect pitch en maak haar bogemiddelde gehoor – sy kan tussen verskillende frekwensies onderskei – op vir haar visie-uitdagings.

Rochelle is reeds die vyfde sopraan in die Veenemans-familie. Die susters, Leonore en Barbara, en hul kleinboet Bennie was almal soprane wat diep spore in ons operageskiedenis gelos het. Bennie was in die 1950s ‘n wunderkind wat voor sy stem gebreek het, saam met die SAUK se simfonieprogramme opgetree het. Sy sopraanstem was ongewoon en het presies soos sy twee susters s’n geklink. Ousus Leonore het op 38 tragies verongeluk. Bennie, ‘n mediese dokter, is in 2010 oorlede. ‘n Straat in Elarduspark is na die Veenemans vernoem.

Die stylvolle Michelle en brawe Rochelle sit sedertdien hul roemryke familie se operaprestasies met mening voort. En geen patriotiese hart was gister bestand teen hulle en die res van die programkunstenaars se uitstal van die ryk talent wat diep in ons land rank nie. Welkome lig vol hoop in die donker tye tans onder Afrika se suiderson.

Leave a Reply

error: Content is protected !!