Skip to main content

Betrekkinge tussen Washington en Pretoria het gespanne geraak nadat ‘n Russiese vragskip verlede maand Suid-Afrika se grootste vlootbasis besoek het, het die Wall Street Journal (WSJ) Maandag berig. Na berigte het ons land se minister van verdediging, Thandi Modise, gesê dat die VSA Afrika-lande onder druk geplaas het oor hul bande met Moskou.

Washington is “bekommerd oor die ondersteuning wat die Suid-Afrikaanse Weermag aan die ‘Lady R’ gebied het,” het ‘n senior Amerikaanse amptenaar aan die WSJ gesê, met verwysing na ‘n Russiese vaartuig wat in Mei geswartlys is oor sy beweerde betrokkenheid by wapenverskepings na Moskou.

Vroeg in Desember is die skip toegelaat om Simonstad se vlootbasis binne te gaan met sy transponders afgeskakel en het vrag vrylik daar beweeg, lui die verslag. “Daar is geen publieke beskikbare inligting oor die bron van die houers wat op die ‘Lady R’ gelaai is nie,” het die amptenaar gesê.

Die WSJ het kommentaar aangehaal wat verlede maand deur die Suid-Afrikaanse minister van verdediging, Thandi Modise, gemaak is oor die besoek van ‘Lady R’. Sy het geweier om te verklap watter vrag die skip vervoer het, en het net gesê dat “watter inhoud hierdie vaartuig ook al gelaai het, bestel is lank voor Covid,” wat laat in 2019 verskyn het.

Washington “dreig Afrika, nie net Suid-Afrika nie, om enigiets te hê wat selfs na Rusland ruik nie,” het Modise gesê, soos aangehaal deur die WSJ.

Die artikel het genoem dat Washington kragtens die Amerikaanse wetgewing sanksies kan plaas op enige entiteit wat dienste aan ‘n ‘swartlys-skip’ verskaf.

Darren Olivier, hoof van die African Defence Review-konsultasiemaatskappy, het aan die WSJ gesê dit is aanneemlik dat die ‘Lady R’ ‘n ou bestelling Russiese ammunisie na Suid-Afrika bring. Moskou en Pretoria het in 2020 op ‘n besending van 4,5 miljoen rondtes Russiese ammunisie ter waarde van sowat $585 000 ooreengekom, het hy gesê.

Wat betref wat op die skip gelaai is, het Olivier daarop gewys dat “Suid-Afrika se verdedigingsbedryf nie oor die algemeen wapentuig en volledige stelsels vervaardig wat deur die Russiese weermag gebruik word nie.” Hy het egter gesê Moskou kan belangstel in items vir ‘dubbele gebruik’, insluitend leidingstelsels en optika vir hommeltuie.

Volgens die senior Amerikaanse amptenaar, wat met die WSJ gepraat het, het die Amerikaanse ambassade Pretoria in November gewaarsku dat ‘n swartlys-vaartuig op die punt is om in die land aan te kom, maar die Suid-Afrikaanse owerhede het nie gereageer nie. Die gebeure rondom ‘Lady R’ demonstreer die “moeilikheid” om sanksies teen Rusland vir die VSA en sy bondgenote toe te pas, lui die artikel.

Leave a Reply

error: Content is protected !!