Skip to main content

Benjamin Netanyahu is op koers om vir die derde keer in sy politieke loopbaan Israel se premier te word. Ten spyte van ‘n voortdurende korrupsieverhoor, het Netanyahu daarin geslaag om ‘n koalisieregering met verregse en ultra-ortodokse politieke partye te vorm.

Die veteraan van Israeliese politiek het Donderdag vroeg op Twitter ‘n kort boodskap geplaas wat lui: “Ek het dit gedoen.”

Etlike ure tevore het Netanyahu die land se president, Isaac Herzog, ingelig dat hy op die laaste minuut ooreenkomste met voorheen onbesliste koalisievennote verkry het. Volgens Israeliese media het hy dit reggekry slegs minute voordat sy mandaat om ‘n regering te vorm verstryk het.

Op 1 November het Israeli’s na die stembus gegaan – vir die vyfde keer sedert 2019 – met die voormalige premier se konserwatiewe Likud-party wat bo uitgekom het en ‘n aantal ver-regse en godsdienstige partye het ook vordering gemaak.

President Herzog het Netanyahu daarna ‘n maand gegee om ‘n nuwe koalisieregering te vorm, en het later die mandaat met nog tien dae verleng.

Vroeg Donderdag het Netanyahu ‘n video geplaas van sy laataand-gesprek met Herzog, waarin hy gesê het: “Danksy die geweldige openbare steun wat ons in die verkiesings gewen het, het ek daarin geslaag om ‘n regering op die been te bring wat sal sorg vir al die burgers van Israel.”

Yariv Levin, speaker van die Israeliese parlement, sal na verwagting Maandag die nuus amptelik bekend maak. Van daardie stadium af sal Netanyahu ‘n week hê om in sy regering te sweer.

Die nuwe koalisie sluit, afgesien van Likud, die verregse Otzma Yehudit, Religious Sionism en Noam partye asook die ultra-Ortodokse Shas en United Torah Judaism in. Veelvuldige media het beskryf wat lyk na Israel se 37ste regering as die mees regse een in die land se geskiedenis.

Die partye wat Netanyahu besig was om te soek, het glo in ruil vir hul ondersteuning geëis dat godsdienstige invloed uitgebrei word, insluitend in Israel se openbare onderwys.

Die voormalige premier is vir etlike jare in die middel van verskeie korrupsie-ondersoeke, met ‘n verhoor wat steeds aan die gang is.

In 2020 is hy aangekla op aanklagte van omkopery, bedrog en vertrouensbreuk, en het die eerste sittende Israeliese premier geword wat van ‘n misdaad aangekla word.

Leave a Reply