Skip to main content

Afghaanse regeringsamptenare wat deur die VSA ondersteun word, het ‘n groep smokkelaars gehelp om meer as $800 miljoen uit Afghanistan te verwyder in die jare voor die Taliban-oorname, het Business Insider (BI) gister berig.

Met verwysing na ‘n magdom dokumente wat BI van voormalige Afghaanse amptenare verkry het, het dit aan die lig gekom dat die geld meestal deur ‘n grensoorgang na die land se noordelike buurland, Oesbekistan, gedra is. BI het dit beskryf as ‘n ‘rivier van kontant wat uit Afghanistan vloei’.

Die geld is nooit aan die land se amptenare verklaar nie, maar is by Oesbekiese doeane-agente aan die oorkant van die grens aangemeld, het BI gesê, en bygevoeg dat dit toegang het tot ‘n totaal van 457 bladsye wat die kontantvloei op rekord uiteensit.

Volgens die Oesbeekse doeanevorms was baie van die geld wat so gesmokkel is, vir die Verenigde Arabiese Emirate bestem, waarheen baie top Afghaanse amptenare, insluitend die afgesette president, Ashraf Ghani, en sy gesin gevlug het nie lank voor die Taliban-oorname nie.

Die som geld wat oor daardie tydperk uit Afghanistan gesmokkel is, het volgens die artikel altesaam $884 miljoen beloop, wat sowat 4% van die nasionale BBP is. Dit het ook die Amerikaanse jaarlikse humanitêre hulpbefondsing vir die land oorskry, het die media-outlet bygevoeg.

Die VSA was deeglik bewus van wydverspreide korrupsie binne die Afghaanse regering, maar het min gedoen om dit te stop, het BI beweer.

Die afgesette president ontken al hierdie bewerings.

Leave a Reply

error: Content is protected !!