Skip to main content

Onbehandelde toestande kan langtermynskade veroorsaak Baie mense is onbewus daarvan dat chroniese gesondheidstoestande soos tipe 2-diabetes, hoë cholesterol of hipertensie skade aan die liggaam kan veroorsaak, dikwels sonder dat die persoon merkbare simptome ervaar. Alhoewel hulle individueel kan voorkom, is hierdie drie toestande dikwels met mekaar verbind en kan dit die kanse op beroerte, hartaanval en voortydige dood aansienlik verhoog.

“Teen hierdie tyd van die jaar dink baie van ons daaraan om ons gesondheid te verbeter deur ‘n fiksheidsregime te volg of deur gesonder te eet.

‘n Belangrike aspek wat dikwels oor die hoof gesien word is die sorg vir ons welstand deur roetine-gesondheidsondersoeke te ondergaan,” sê Joy Steenkamp, ’n apteker by Medipost Apteek, Suid-Afrika se grootste nasionale koerier-apteek.

“Selfs as jy gesond en goed voel, wees bewus daarvan dat jy met een of meer van hierdie onderliggende toestande kan saamleef sonder om dit te weet.”

Diabeteschroniese hoë bloedsuiker

Diabetes is ‘n chroniese langtermyntoestand wat beïnvloed hoe jou liggaam suiker afbreek uit die kos wat jy eet.

Terwyl tipe 1-diabetes gewoonlik in die kinderjare gediagnoseer word, ontwikkel tipe 2-diabetes met verloop van tyd en word meer dikwels in volwassenes gediagnoseer.

“Insulien is ‘n hormoon wat help om jou liggaam se bloedsuikervlakke te beheer.

As jou liggaam nie genoeg produseer nie of selle ophou reageer op insulien, kan dit lei tot ernstige gesondheidsprobleme met verloop van tyd, insluitend potensieel onomkeerbare skade aan die oë, niere en ander orgaanstelsels.

Dit is dus van kritieke belang om bewus te wees van jou bloedsuikervlakke en gereeld getoets te word om te weet as jy die risiko loop om tipe 2-diabetes te ontwikkel,” sê Steenkamp. “Met die medisyne wat deesdae beskikbaar is, tesame met gereelde oefening en ‘n gesonde dieet soos deur u dokter aanbeveel, kan diabetes baie goed beheer word met baie nuwe mondelinge of inspuitbare medisyne.”

 Hiperlipidemie – hoë cholesterol

“Hoë cholesterol, of verhoogde vlakke van vet in die bloedstroom, is nog ‘n algemene nie-oordraagbare siekte wat al te algemeen in Suid-Afrika voorkom.

Alhoewel mense met hoë cholesterol gewoonlik nie enige simptome toon nie, verhoog dit die risiko van hartsiekte, hartaanval en beroerte,” sê Steenkamp.

” ‘n Eenvoudige bloedtoets toon cholesterolvlakke, en as dit buite die gesonde omvang is, sal die regte soort chroniese medisyne voorgeskryf word om cholesterol op gesonder vlakke te handhaaf.

‘n Dieet wat min versadigde vet bevat en gereelde kardio-oefening word oor die algemeen aanbeveel as deel van die behandelingsbeplan.”

Hipertensiehoë bloeddruk

“Die Wêreldgesondheidsorganisasie skat dat byna die helfte van mense wêreldwyd met hoë bloeddruk leef bly ongediagnoseer en dus onbehandel, en slegs een uit elke vyf het hul hipertensie onder beheer,” sê Steenkamp.

Wanneer hipertensie nie goed beheer word nie, plaas dit bykomende druk op die kardiovaskulêre stelsel, en kan dit moontlik lei tot ‘n hartaanval, hartversaking en beroerte, sowel as nierskade. “Onbestuur word hierdie toestande geassosieer met ‘n aansienlik groter risiko van hospitalisasie en premature dood, maar hierdie uitkomste kan vermy word met die regte behandeling.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!