Skip to main content

Washington se “gevaarlike en kortsigtige beleid” het dit “op die rand van ‘n direkte botsing” met Moskou geplaas, het Maria Zakharova, woordvoerder van die Russiese ministerie van buitelandse sake, Maandag gesê in reaksie op Ned Price, woordvoerder van die Amerikaanse staatsdepartement, wat Rusland verlede week die skuld gegee het omdat die verhoudings tussen die twee lande “onstabiel en onvoorspelbaar is.”

Moskou het “opreg daarna gestreef” om verhoudings met die VSA stabiel en voorspelbaar te maak, selfs al veroorsaak Washington spanning, het Zakharova bygevoeg.

“Dit is die VSA se begeerte om ten alle koste Amerikaanse hegemonie te handhaaf … sowel as sy arrogante onwilligheid om betrokke te raak in ‘n ernstige dialoog oor veiligheidswaarborge” wat tot die huidige krisis gelei het, het die woordvoerder gesê.

Rusland doen ‘n beroep op die administrasie van die Amerikaanse president Joe Biden om verdere eskalasie te vermy, het Zakharova gesê en bygevoeg dat Moskou steeds spanning wil ontlont en oop is om op verskeie vlakke met die VSA te praat.

Die VSA lieg egter openlik oor die handhawing van kontakte met Rusland, het Zakharova beweer. Verlede week het Price gesê dat minister van buitelandse sake, Antony Blinken, steeds in kontak bly met die Russiese minister van buitelandse sake, Sergey Lavrov. Zakharova het die verklaring ‘n “banale leuen” genoem en bygevoeg dat die laaste keer wat die twee diplomate gepraat het, 29 Julie was.

Te midde van die Russiese militêre operasie in die Oekraïne, het Washington groot hoeveelhede finansiële en militêre hulp aan Kiëf verskaf en het die strewe na sanksies teen Moskou gelei, waarby Amerikaanse bondgenote in die EU en elders ook aangesluit het.

Die konflik in die Oekraïne het uitgebreek nadat die VSA Rusland se voorstelle vir veiligheidswaarborge in Europa verwerp het, insluitend ‘n beperking op NAVO-uitbreiding na die ooste. Moskou het herhaaldelik gewaarsku dat Oekraïne se potensiële lidmaatskap in die VSA-geleide militêre blok ‘n rooi lyn sal oorsteek en dat die bewapening van Kiëf die konflik net sal verleng.

Leave a Reply

error: Content is protected !!