Skip to main content

Energiesamewerking tussen China en Saoedi-Arabië sal versterk word namate die twee nasies beplan om voorsieningskettings in die sektor te verseker, volgens die Saoedi-minister van energie, prins Abdulaziz bin Salman.

Sy verklaring het gekom tydens ‘n besoek aan Saoedi-Arabië deur Chinese president Xi Jinping voor ‘n Chinees-Arabiese beraad wat vandag in Riyad afskop. Die Chinese afvaardiging sal na verwagting meer as 20 voorlopige ooreenkomste ter waarde van 110 miljard riyal ($29 miljard) onderteken met Saoedi-Arabië wat energie, sekuriteit en beleggings dek.

“Saoedi-Arabië en China poog om samewerking in die verskaffingskettings van die energiesektor te verbeter deur ‘n streeksentrum vir Chinese fabrieke in die koninkryk te vestig deur voordeel te trek uit die koninkryk se uitstekende ligging tussen die drie kontinente Asië, Afrika en Europa,” het die minister in ‘n verklaring wat Woensdag aan die Saoedi-persagentskap uitgereik is, gesê.

Hy het bygevoeg dat Saoedi-Arabië ‘n betroubare vennoot vir China sal bly in die energiesektor sowel as in die versekering van wêreldwye oliemarkstabiliteit. Die minister het beklemtoon dat die lande samewerking en gesamentlike beleggings verdiep, insluitend dié in China se Belt and Road Initiative en geïntegreerde raffinering en petrochemiese komplekse in albei lande.

Volgens Chinese doeane-data is Saoedi-Arabië China se top-olieverskaffer in die eerste tien maande van 2022, wat 18% van China se totale ruolie-aankope uitmaak, met invoere van altesaam 73,54 miljoen ton, of 1,77 miljoen vate per dag.

China is die koninkryk se grootste handelsvennoot, met wedersydse handel ter waarde van $87,3 miljard in 2021. Chinese uitvoere na Saoedi-Arabië het glo $30,3 miljard bereik, terwyl China se invoer uit die koninkryk $57 miljard beloop het.

Leave a Reply