Skip to main content

‘n Kind wat aan nierversaking ly, kan ‘n oorweldigende ervaring vir gesinne wees.

’n Nuwe gesinsgesentreerde gespesialiseerde pediatriese nasionale niersorgeenheid (NRC) help om die dialisereis so glad en aangenaam moontlik vir sy klein pasiënte en hul gesinne te maak.

“Baie mense dink aan niersiekte as ‘n bekommernis net vir ouer mense, maar beide kinders en jong volwassenes kan aan nierversaking ly, met dialise wat ‘n noodsaaklike deel van die lewe vir daardie gesinne word,” sê professor Errol Gottlich, pediatriese nefroloog, wat toesig hou oor die NRC KidneyKidz-eenheid by Rochester Place, Sandton.

“Pediatriese dialise is ‘n seldsame mediese vereiste, met ‘n voorkoms van vyf tot 10 nuwe gevalle per miljoen kinders, maar dit is niks minder as lewensredding vir die kinders wat dit nodig het nie. Die niere is noodsaaklik om die bloed te suiwer en die nodige balans in ons liggaam te handhaaf. Wanneer die niere nie hierdie funksie kan vervul nie, benodig die persoon gereelde dialise om gifstowwe kunsmatig uit hul liggaam te verwyder.

“Sommige redes waarom kinders dialise mag benodig, sluit in aangebore abnormaliteite van die niere en blaas, na ‘n infeksie, komplikasies van MIV, outo-immuun siektes, of wanneer akute nierversaking, ongeag die oorsaak, ‘n chroniese toestand word,” sê professor Gottlich .

Saam met National Renal Care, wat ‘n netwerk van 71 toegewyde dialise-eenhede regoor Suid-Afrika het, het professor Gottlich NRC KidneyKidz gestig om in die behoeftes van pediatriese nierpasiënte in ‘n gesinsgesentreerde, versorgende omgewing te voorsien.

Die eenheid bied chroniese hemodialise, peritoneale dialise en ‘n mobiele akutesorgspan op roep vir akute terapieë in die hospitaal.

“Kinders kan soms kliniese omgewings nogal intimiderend vind, en daarom het ons ‘n eenheid geskep, veral oor hoe pediatriese nierpasiënte die spasie sal gebruik, en ons het probeer om dit so verwelkomend moontlik vir kinders en hul gesinne te maak, met vriendelike, pediatriese opgeleide personeel,” sê dr Chevon Clark, hoof uitvoerende beampte van die NRC.

Die nuwe eenheid gebruik die gevorderde digitale gesondheidsorgtegnologie van National Renal Care se NephrOn-stelsel, wat pasiëntveiligheid en multidissiplinêre samewerking deur elektroniese mediese rekords verbeter.

“Die kinders benodig gewoonlik twee of drie dialisesessies per week, vir drie tot vier uur op ’n slag. Dit is ‘n aansienlike hoeveelheid tyd in ‘n gesin se besige skedule, so ons probeer om hierdie eenheid ‘n tuiste weg van die huis te maak,” sê prof Gottlich.

“Baie kinders slaap tydens dialise-sessies, maar ons het prettige aktiwiteite, speletjies en TV-programme om hulle te help om die tyd deur te bring. Ons het ook verversings en werkstasies vir ouers of familielede om voort te gaan met hul werkverpligtinge tydens hul kind se dialisesessies.”

’n Multidissiplinêre span sien om na pasiënte se mediese en chirurgiese behoeftes, insluitend toegang tot ’n dieetkundige waar nodig. Dit is bykomend tot NRC se waardetoegevoegde dienste, insluitend voedingsriglyne, pasiëntopvoeding en ondersteuningsgroepe vir pasiënte en hul gesinne.

“Deur die veilige NephrOn-platform kan die behandelende spesialiste, NRC-verpleegkundiges en ander gesondheidsorgpraktisyns wat by ‘n pasiënt se sorg betrokke is, toegang tot elkeen van hul pasiënte verkry en nagaan, aangesien die stelsel outomaties klinies relevante data, sowel as mediese notas en addisionele konteks aanteken, wat op afstand toeganklik is vir die behandelende mediese span via ‘n mobiele toestel,” sê dr Clark.

“Om altyd toegang te hê tot die mees omvattende en opgedateerde inligting binne hul vingers se bereik het die belangrike voordeel om kliniese besluitneming intyds in te lig. Verpleegkundiges hoef nie meer alle inligting handmatig op ‘n pasiënt se lêer vas te lê nie en kan op die kliniese en verpleegkundige aspekte van hul pligte fokus en meer tyd spandeer om persoonlike sorg aan elke pasiënt te verskaf. Dit is veral belangrik wanneer dit by kinders kom.”

Leave a Reply