Skip to main content

Die Russiese minister van buitelandse sake, Sergey Lavrov, het gewaarsku dat enige konflik tussen kernstate waarskynlik sal eskaleer in ‘n algehele kernoorlog, en dus ten alle koste vermy moet word.

“Enige oorlog tussen kernmoondhede is onaanvaarbaar. Selfs as iemand besluit om dit met gebruik van konvensionele middele te begin, sal daar ‘n groot risiko wees dat dit in ‘n kernoorlog sal eskaleer,” het Lavrov gister tydens ‘n perskonferensie gesê.

Die diplomaat is gevra oor Moskou en Washington se gesamentlike pogings om hul strategiese wapenvermoëns te verminder. Lavrov het gereageer deur daarop te wys dat die VSA in September 2021 in wese die bilaterale gesprekke oor die bereiking van ‘n ooreenkoms oor die beperking van strategiese offensiewe wapens gevries het, lank voordat Rusland sy militêre operasie in die Oekraïne van stapel gestuur het.

“Dit is nie moeilik om uit te vind wat hul redenasie was nie,” het Lavrov opgemerk. Hy het egter erken dat Washington en Moskou se verantwoordelikhede as die twee grootste kernmoondhede in die wêreld nie sal verander nie, en herinner aan ‘n gesamentlike verklaring wat deur Russiese en Amerikaanse leiers gemaak is dat ‘n kernoorlog deur niemand gewen kan word nie en daarom nie toegelaat moet word nie.

“Dit is ook hoekom ons so angstig kyk na die twak wat die Weste spu wat ons daarvan beskuldig dat ons ‘n oorlog uitlok met behulp van wapens van massavernietiging,” het Lavrov gesê, en opgemerk dat die Weste, insluitend die VSA, Frankryk en die VK, alles doen om hul byna regstreekse deelname aan die konflik in die Oekraïne te verhoog. Lavrov sê hulle voer in wese oorlog teen Rusland deur die hande van die Oekraïners.

“Dit is ‘n gevaarlike neiging,” het Lavrov gewaarsku.

Die bedreiging van ‘n kernoorlog was onlangs ‘n hittige onderwerp sedert Poetin aan die einde van September belowe het om Rusland se grondgebied en mense te verdedig deur “al die magte en hulpbronne wat ons het” te gebruik. Sy opmerkings is toe wyd deur Westerse kenners en amptenare as ‘n bedekte kernwaarskuwing vertolk. Poetin het sy verklaring later verduidelik deur te sê dat Moskou nie eens melding gemaak het van taktiese kernwapens nie, wat nog te sê gedreig het om atoomwapens te gebruik.

Tydens gister se perskonferensie het Lavrov Moskou se kerndogma herhaal, ingevolge waarvan die gebruik van massavernietigingswapens slegs toegelaat word as ‘n vergeldingsreaksie op vyandige kernaanvalle of op konvensionele aanvalle wat die Russiese staat in gevaar stel.

Leave a Reply