Skip to main content

Hoe anti-Russiese sanksies, ‘n beplande oorgang na groener brandstof, en die Weste se kortsigtige finansiële beleid ‘n warrelwind geskep het

Die Weste is tans in die middel van sy vierde krisis in 15 jaar. Die 2007-2008 finansiële krisis is dadelik gevolg deur die Europese skuldkrisis, en die wêreld het skaars daarin geslaag om die pandemie te hanteer toe ‘n energiekrisis op die horison kom, skryf Yulia Bokova, redakteur van RT.

En volgens EU-amptenare kan die ontwrigtings voortduur. Soos genoem deur Ursula von der Leyen, president van die Europese Kommissie, loop die EU-blok se huidige energiekrisis die risiko om in ‘n ekonomiese en sosiale krisis te ontaard.

Elke krisis is uniek. Geen onvoorspelbare gebeurtenis herhaal homself nie. Tog, soos dit ‘n krisis betaam, het hulle almal iets in gemeen. Die koste vermeerder elke keer. Wat sal die koste van die huidige krisis wees?

Wat behels ‘n krisis?

In 1999, in reaksie op ‘n eiendomsmislukking, het die Bank van Japan ‘n besluit geneem – wat toe gesien is as ‘n radikale stap – om rentekoerse tot nul te verlaag. Twee jaar later, ná ‘n misplaaste poging om koerse hoër te maak, is nog ‘n ongewone beleidsinstrument ontplooi: kwantitatiewe verruiming (QE) – die grootskaalse aankoop van effekte deur die sentrale bank.

Wat eens gesien is as eksotiese maatreëls wat slegs deur Japan toegepas is, het dit tydens die 2008-krisis hoofstroom geword en het sedertdien diep gesetel geraak in sentrale bankiers se gereedskapkissies. Deur rentekoerse te verlaag, poog beleidmakers om die korttermynkoerse te beïnvloed wat banke teen mekaar hef vir oornaglenings, en sodoende help dit om krediet te laat vloei. Die bate-aankope verhoog intussen die hoeveelheid geld wat in die ekonomie sirkuleer en help ook om langtermynrentekoerse te onderdruk.

Sulke maatreëls het die finansiële markte voorspelbaar ‘n hupstoot gegee, aangesien baie van die vloed van likiditeit ontplooi is om die pryse van sekuriteite te verhoog. In wat algemeen die regte sektor genoem word, het dinge egter erger geword.

Om begrotingsgate toe te stop deur ‘n opbou van skuld en die ooreenstemmende ongebreidelde groei van die geldvoorraad het voorspelbaar die grondslag vir toekomstige prysstygings gelê. Sestig jaar gelede het die Nobelpryswenner-ekonoom Milton Friedman, die stigter van monetarisme, gesê dat “inflasie altyd en oral ‘n monetêre verskynsel is.”

Hy het oortuigend aangevoer dat pryse styg wanneer die geldvoorraad vinniger as uitset groei.

Monetêre faktore was egter nie die enigste oorsaak van die inflasionêre spiraal wat in Europa en die VSA ontknoop het nie. Ander faktore sluit in die ontwrigting van voorsieningskettings weens Covid-19-beperkings en stygende pryse in die energiemark.

Laasgenoemde is grootliks toe te skryf aan aansienlike onderinvestering in die energiesektor, waar die kapitaalinvestering tans op ‘n 15-jaar laagtepunt is. Volgens Igor Sechin, hoof van die Russiese energiemajoor Rosneft, is dit te wyte aan die Weste se ywerige belangstelling om weg te beweeg van fossielbrandstowwe.

Omgewingsbroosheid het ‘n besonder relevante kwessie geword tydens die koronaviruspandemie en die gevolglike beperkings

Onafhanklike finansiële ontleder Andrey Barkhot het opgemerk: “‘n Langdurige gebrek aan belegging in geologiese verkenning en die huidige produksievermoë van mynmaatskappye kan ‘n vermindering in die groei van olie- en gasreserwes veroorsaak, en selfs die uitputting van die hulpbronbasis. In hierdie geval loop die wêreldekonomie die risiko om ‘n akute tekort aan olie en gas in die gesig te staar.”

Sanksies – in wese handelsbeperkings – teen Rusland, die grootste speler in die mark vir natuurlike hulpbronne, het hierdie probleem aansienlik vererger. In 2021 het die land se aandeel in die oliehandel sowat 10% van die wêreldmark uitgemaak, met steenkool en aardgas albei teen sowat 18%. Vir sommige streke was die syfers heelwat hoër. Rusland het byvoorbeeld 45% van die EU se gasvoorraad verskaf. Gasuitvoer vanaf Rusland na die EU-blok het egter sedert die begin van die jaar met meer as 40% gedaal, en die land se aandeel in die mark het tot 9% afgeneem.

Gevolglik neem die aanbod van goedere en energie af terwyl pryse aanhou groei. In groot Westerse lande het inflasie vlakke bereik wat die afgelope dekades ongekend is. In die Eurosone het prysgroei óf dubbelsyfervlakke bereik óf dit genader. Volgens die Europese Sentrale Bank (ESB) het jaarlikse inflasiekoerse in September byna 11% bereik. Intussen is inflasie in die VSA ook op ‘n 40-jaar-hoogtepunt, op byna 8%.

Openbare besprekings oor inflasie lyk gewoonlik soos Winston Churchill se klassieke grap oor twee ekonome wat drie menings het. Tog verskaf amptelike statistieke ‘n ondubbelsinnige beoordeling: die styging in die koste van energie is die sleutelfaktor in die versnelling van pryse. In die Eurosone het die jaarlikse energieprysgroei 40% oorskry, terwyl die styging in die VSA byna 18% was.

Elke jaar verbruik die wêreldekonomie ongeveer 600 exajoules (EJ) primêre energie. Sedert 2007 het hierdie volume met 25% gegroei. Bevolkingsgroei is een van die sleutelfaktore om energieverbruik te verhoog. Teen 2050 sal daar nog 2 miljard mense op aarde wees. Terselfdertyd sal die hoeveelheid energie wat nodig is om die lewensbestaan ​​van 10 miljard mense te verseker 47% hoër wees as tans.

Fossielbrandstowwe bly die primêre hulpbronne vir die opwekking van energie. Die globale energiebalans bestaan ​​uit 31% olie, 27% steenkool en 25% gas. Ander tipes brandstof (kern- en hidrokrag, sowel as hernubare bronne) maak minder as 20% uit. Die produksie van energie gebaseer op fossielbrandstowwe is egter die hoofbron van koolstofdioksiedvrystellings in die atmosfeer.

In die voorspelling van hoe energiebronne en die energiebalans sal vorm, gaan internasionale organisasies, energiemaatskappye en analitiese agentskappe almal uit van die aanname dat die wêreld streef na koolstofneutraliteit teen 2050. Meer as 110 lande het die doelwit gestel om koolstofdioksiedvrystellings te verminder deur die aandeel van hernubare energiebronne te verhoog. Selfs die mees optimistiese voorspellings is egter dat die aandeel van hernubare bronne teen 2050 slegs 35% van die wêreldwye energieverbruik sal uitmaak. Fossielbrandstowwe sal steeds die oorblywende 65% dek.

Geopolitiek bring geen verligting nie

Dit is belangrik om daarop te let dat die toekoms van energiebronne nie net deur omgewingsbeskermingskwessies bepaal sal word nie, maar ook deur die stryd om ‘n mark van meer as $4 triljoen te beheer. Te oordeel aan huidige geopolitieke gebeure, sal hierdie mark gefragmenteer wees.

Volgens Barkhot: “Vanjaar se dramatiese gebeure het die wyd aanvaarde tese bevestig dat in geopolitieke konflikte, die bepalende faktore vir die daaropvolgende wêreldorde nie aanvanklik voorspelde scenario’s is nie, maar eerder onvoorsiene gevolge.”

Sulke gevolge sluit in die opkomende fragmentasie van die wêreldwye koolwaterstofmark en die toenemende risiko van wanbalans wat veroorsaak word deur onder meer oorhaastige sanksies teen Rusland. Benewens die beperkende maatreëls wat op die Russiese olie- en gassektore ingestel is (verbod op finansiering en toerustingvoorrade), sal ‘n verbod op die invoer van olie vanaf Rusland per see na verwagting vanaf 5 Desember geïmplementeer word. En vanaf 5 Februarie 2023 sal dieselfde maatreëls glo van toepassing wees op alle petroleumprodukte. Volgens von der Leyen sal die huidige maatreëls teen die einde van die jaar lei tot ‘n afname in olie-invoer vanaf Rusland na die EU met 90% – van 3,5 miljoen tot 0,3 miljoen vate per dag. Intussen, vanaf September 2022, was Rusland verantwoordelik vir 21% van die olievoorrade aan die EU.

In Maart 2022 het die Verenigde State die invoer van olie, petroleumprodukte, steenkool en LNG uit Rusland verbied. Die besluit was feitlik pynloos vir die VSA, wat die grootste olieprodusent ter wêreld is.

Na sy eie verbod op Russiese energiebronne, het die Weste aan die werk gegaan om soortgelyke beperkings vir die res van die wêreld te skep. Aangesien dit nie ander lande kon keer om Russiese hulpbronne heeltemal te koop nie, het dit ‘n prysperk gelas. Die G7-lande en die EU is onder meer van voorneme om die versekering van tenkwaens wat Russiese olie vervoer wat bo ‘n sekere prys verkoop word, te verbied. Die ‘sekere prys’ moet nog vasgestel moet word.

Ondanks die politieke ooreenkoms om die prysperk in te stel, gaan besprekings oor die haalbaarheid daarvan voort. Rusland het herhaaldelik beklemtoon dat hy sal weier om energie teen kunsmatige pryse te verskaf. In September het ‘n soortgelyke poging deur die EU om ‘n pryslimiet op Russiese pyplyngas op te lê, misluk. Die blok se ministers van energie kon nie ooreenkom oor die prysperk nie. President Vladimir Poetin se aankondiging dat Rusland voorraad heeltemal sal staak indien kontrakpryse nie nagekom word nie, het ongetwyfeld ‘n beduidende rol hierin gespeel.

Volgens Anna Avakimyan, hoofontleder by die RegBlock-konsultasiemaatskappy: “As Rusland weier om olie en gas te verskaf aan lande wat die prysperk ondersteun, sal energiepryse die hoogte inskiet en sal die Russiese Federasie voortgaan om sy hulpbronne aan ander lande te verkoop. Dit sal lei tot die fragmentering van die koolwaterstofmark. Trouens, dit gebeur reeds: die wêreld se mees bevolkte lande – China en Indië – ontvang nou olie, petroleumprodukte, steenkool en gas teen ‘n aansienlike afslag van Rusland. Inderdaad, afslag op steenkool- en olie-uitvoer is onderskeidelik op 60% en 30%.

“In toestande wanneer Rusland goedere verkoop teen ‘n prys wat reeds onder die mark is, sal dit sin maak om ‘n ‘cap’ in te stel slegs as die vlak selfs laer is. Dit is duidelik dat hierdie maatreël vir Rusland ‘n onoorkomelike hindernis sal word om die mark te betree,” het Avakimyan bygevoeg.

Intussen ervaar Wes-Europa ‘n energietekort en word gedwing om óf weer steenkoolmyne te begin, wat lei tot ‘n “steenkool-renaissance” wat heeltemal ondenkbaar behoort te wees onder die groen agenda, óf om teen hoë marktariewe by die Persiese Golflande aan te koop. Dit is nie verbasend dat OPEC+ geweier het om teen sy eie belange op te tree deur olieproduksie te verminder en pryse hoog te hou nie.

Intussen is Katar, gelei deur kontraktuele verpligtinge met ander lande, nie haastig om Rusland in die EU-gasmark te vervang nie. Teen hierdie agtergrond lyk kritiek op Katar as die gasheer van die 2022 FIFA Wêreldbeker, wat net ‘n paar dae voor die geleentheid verskerp het, interessant.

Europa se volle gasbergingsfasiliteite, gepaard met ‘n ligte laat herfs, het ‘n kalmerende effek op die markte gehad, wat die pryswaansin gedemp het. Tog bly risiko’s hoog. Gasbergingsvlakke stem nie ooreen met die vlakke van potensiële verbruik in die winterperiode nie. Volgens Peter Szijjarto, Hongarye se minister van buitelandse sake en buitelandse ekonomiese betrekkinge, dek die EU se huidige gasbergingsvlakke slegs 26% van verbruik. As gevolg van die beperkende maatreëls kan baie Europeërs hierdie winter baie moeilik vind – hoewel dit volgens die sanksieplan Rusland is wat veronderstel is om te ly. Die situasie is nogal ironies.

Wie wen?

Hoë energiepryse maak die verkoop van LNG en olie baie winsgewend vir Amerikaanse maatskappye – hul uitset het in die tweede kwartaal van die jaar met 80% toegeneem. Dit is beide goeie nuus vir die 10 miljoen Amerikaners wat in die bedryf werk en ‘n ondersteunende faktor vir die ekonomie. Olie- en gasproduksie maak sowat 8% van die Amerikaanse BBP uit.

Saam met Noorse maatskappye wat tradisioneel sterk posisies in die Europese gasmark beklee, het die VSA tans die hoofgasverskaffer aan die EU geword. Hierdie twee lande is verantwoordelik vir ‘n totaal van byna 80% van die voorrade. In die eerste 10 maande van 2022 alleen het die VSA 48 miljard kubieke meter LNG na die EU uitgevoer, wat amper twee keer soveel is as in die hele 2021. In 2023 word beplan om die volume lewerings met nog 50 miljard kubieke meter te verhoog. Die groeiende mark stel Amerikaanse LNG-produsente in staat om winste met hul aandeelhouers te deel deur ruim dividende en terugkoopprogramme.

Gunstige oliemarktoestande het ook ‘n positiewe impak op die inkomste van Amerikaanse olieprodusente. Sedert einde Februarie het hulle meer as $200 miljard se netto wins verdien.

Onder hierdie omstandighede kry Asiatiese lande ‘n beduidende mededingende voordeel vir hul ekonomieë. Nou vloei die goedkoop energie via ander roetes.

Die olie- en gasmarkte is siklies. Benewens geopolitieke faktore word hul dinamika grootliks deur groot makro-ekonomiese siklusse bepaal. Vandag waarsku baie internasionale finansiële en bankinstellings die wêreld oor die risiko’s van resessie in sekere streke.

In ‘n aantal ontwikkelde lande het BBP-groei skerp verlangsaam of selfs na ‘n negatiewe area in 2Q22 beweeg. In Duitsland het groei amper opgehou. In die VK het die BBP met 0,1% afgeneem, en in die VSA het ‘n tegniese resessie begin: -0,6% na ‘n afname van 1,6% in 1Q22. Terselfdertyd voorspel die Wêreldbank en Internasionale Monetêre Fonds (IMF) ‘n verlangsaming in globale ekonomiese groei tot 3% in die volgende paar jaar.

Vorige oplossings is nie vandag van toepassing nie. Met die huidige inflasierisiko’s is dit beswaarlik moontlik om net “die markte met geld te oorstroom.” Die drukpers is verslete. In hierdie verband hou von der Leyen se waarskuwing oor die risiko’s van ekonomiese en maatskaplike krisisse wat saam met die huidige energiekrisis-uitbraak spesiale betekenis in.

Die eerste stappe om hierdie uitdagings op te los is beide eenvoudig en kompleks: die oplossing van die geopolitieke konflik, die beëindiging van sanksies en normalisering van sakekontakte. Die ou ekonomiese aantrekkingskrag tussen Rusland en die EU, wat die voormalige president van die Europese Kommissie Romano Prodi eens met die komplementêre duo van kaviaar en vodka vergelyk het, is steeds daar. Miskien is dit hoog tyd dat huidige EU-leiers gehoor gee aan die raad van hul voorgangers.

Leave a Reply