Skip to main content

Die Britse premier het gesê die tydperk van groeiende handel met China, gebaseer op wedersydse ekonomiese belange, is nou verby. Rishi Sunak het Beijing as ‘n mededinger beskryf, terwyl hy belowe het om ‘n “simplistiese” konfronterende benadering te vermy.

Sunak het Maandag ‘n toespraak by die Lord Mayor’s Banket in Londen gelewer en gesê: “Kom ons wees duidelik, die sogenaamde ‘goue era’ is verby, saam met die naïewe idee dat handel tot sosiale en politieke hervorming sal lei.”

Die term wat hy gebruik het, was ‘n oënskynlike verwysing na opmerkings in 2015 deur destydse kanselier George Osborne, wat die Chinese ambassadeur se karakterisering van die Brits-China-verhoudinge as ‘n “goue era” besing het.

Die eerste minister het beklemtoon dat die herevaluering van bande nie beteken dat Brittanje “simplistiese Koue Oorlog-retoriek” sal toepas in die hantering van wat hy beskryf het as ‘n “sistemiese uitdaging vir ons waardes en belange nie.”

Hy het voortgegaan om die Chinese leierskap daarvan te beskuldig dat hulle toenemend outoritêr word.

Om sy punt te illustreer, het Sunak die Chinese owerhede se reaksie op voortdurende betogings teen die inperkings regoor daardie land aangehaal en gesê Beijing “het gekies om erger op te tree” in plaas daarvan om mense se griewe aan te spreek.

Die premier het egter gesê dat ten spyte van die probleme, die VK nie “eenvoudig China se belangrikheid in wêreldaangeleenthede – vir globale stabiliteit of kwessies soos klimaatsverandering – ” kan ignoreer nie.

Sunak het onderneem om Brittanje se betrekkinge met eendersdenkende nasies te versterk, veral “vriende in die Statebond, die VSA, die Golfstate, Israel en ander,” en gesê besonderhede van hierdie dieper samewerking sal volgende jaar bekend gemaak word.

Leave a Reply

error: Content is protected !!