Skip to main content

Die San Francisco-polisiedepartement (SFPD) het aansoek gedoen om dodelike robotte teen menslike verdagtes te ontplooi, volgens ‘n beleidsvoorstel wat aan stadsamptenare gestuur is. Terwyl die SFPD se robotte hoofsaaklik ontwerp is vir bomverwydering en toesig, sê die polisie dat hulle as ‘n laaste uitweg as “dodelike diens-opsie” gebruik kan word.

In ‘n dokument wat uiteensit hoe die SFPD beplan om al sy militêre styl toerusting te gebruik, het die departement geskryf dat “robotte slegs as ‘n dodelike diens-opsie gebruik sal word wanneer die risiko van lewensverlies vir lede van die publiek of beamptes hoog is en swaarder weeg as enige ander opsies wat aan SFPD beskikbaar is.”

Stadsamptenare het nie met die voorstel saamgestem nie en het ‘n reël ingevoeg wat sê dat “robotte nie gewelddadig teen enige mens gebruik mag word nie.” Toe die dokumente egter na die SFPD teruggegaan het vir hersiening, het die polisie die reël deurgehaal en die teks teruggestuur na sy oorspronklike weergawe.

Die dokumente is Dinsdag gepubliseer deur Mission Local, ‘n San Francisco-gebaseerde nuuswebwerf. Aaron Peskin, wat voorsitter van die San Francisco-raad van stadsamptenare se reëlskomitee is, het aan die webwerf gesê dat hy die reël wat dodelike geweld toelaat, uiteindelik goedgekeur het, aangesien “daar scenario’s kan wees waar die ontplooiing van dodelike mag die enigste was opsie.”

Die hele direksie sal volgende Dinsdag oor die beleid stem. Verlede maand het die polisie in die naburige Oakland woorde uit ‘n soortgelyke dokument verwyder wat hulle toestemming sou gegee het om robotte te gebruik om verdagtes dood te maak. Polisiedepartemente regoor die hele staat Kalifornië dien soortgelyke beleidsdokumente by hul stede in, aangesien ‘n staatswet wat verlede jaar aangeneem is, vereis dat hulle hul voorraad militêre wapens rapporteer en die situasies uiteensit waarin dit gebruik kan word.

Volgens die dokumente het die SFPD 17 robotte wat gebruik kan word om geboue binne te gaan, gevaarlike materiale te hanteer, ploftoestelle te laat ontplof of ontoeganklike gebiede te ondersoek. Nie een van hierdie toestelle is ontwerp om dood te maak nie, maar die Dallas-polisiedepartement het in 2016 plastiese plofstof aan ‘n bom wegdoen bot vasgemaak om ‘n sluipskutter wat vyf beamptes vermoor het, dood te maak. Die SFPD het tans dieselfde robot – die Remotec F5A – in sy arsenaal.

Leave a Reply