Skip to main content

Die Akademie van Natuurlike Wetenskappe in die VSA se entomologieversameling bevat vyf voorbeelde van die wêreld se skaarsste en mees bedreigde insek, die landkreef (Dryococelus australis). Die vyf goggas, wat vanuit ‘n Australiese Museum aangestuur is, is waarskynlik in 1916 deur die natuurkundige P.R. Pedley op Lord Howe-eiland versamel. Die insekte was endemies aan die eiland. Hulle was ook in daardie tyd redelik algemeen.

Lord Howe Island is ‘n klein en bergagtige eiland wat etlike honderde myl oos van die Australiese vasteland geleë is. Die stoomskip SS Makambo was destyds die eilandbewoners se verbintenis met die buitewêreld. Ongelukkig het daardie skip in 1918 gestrand, en die ontsnapende rotte het vinnig die eiland se inheemse natuurlewe vernietig. Binne ‘n paar jaar het verskeie spesies endemiese voëls uitgesterf. So ook, vermoedelik, die landkreef.

Merkwaardig genoeg is hierdie insekte in 2001 herontdek op Ball’s Pyramid, ‘n ruwe en grootliks onvrugbare vulkaniese eilandjie wat 14 myl van Lord Howe-eiland geleë is. Ball’s Pyramid beslaan slegs ‘n agtste van ‘n vierkante myl, en die landkreef is gevind in ‘n klein stuk struik wat op ‘n enkele rotslys groei. Australiese wetenskaplikes het twee volwasse pare van hierdie piepklein toevlugsoord na ‘n gevange-teelprogram in die Melbourne-dieretuin oorgeplaas. Hulle beplan om die nageslag weer aan Lord Howe-eiland bekend te stel sodra die rotte uitgeroei is.

*Foto geleen  by Wikipedia.

Leave a Reply