Skip to main content

Die Chinese president Xi Jinping het Maandag tydens sy eerste persoonlike ontmoeting met president Joe Biden aangedring op voortgesette samewerking met die Verenigde State, maar het gemaan dat Washington se pogings om China te onderdruk of in bedwang te probeer bring, sou boemerang.

In ‘n verslag wat deur die Chinese ministerie van buitelandse sake uitgereik is, het president Xi se ontmoeting met Biden te midde van die G20-beraad in Bali, Indonesië, uiteengesit dat die samesprekings “in-diepte, openhartig en konstruktief” was. Die verslag het gelui dat, hoewel China en die VSA baie gemeenskaplike belange deel, spanning tussen die twee moondhede op ‘n “botsing” afstuur.

“Die huidige toestand van China-VS-verhoudinge is nie in die fundamentele belange van die twee lande en mense nie, en is nie wat die internasionale gemeenskap verwag nie,” het Xi aan Biden gesê, soos aangehaal deur die ministerie van buitelandse sake. Hy het ‘n beroep op die lande gedoen om “die verhouding op die regte koers te plaas en dit terug te bring na die spoor van gesonde en stabiele groei tot voordeel van die twee lande en die wêreld as geheel.”

Xi het aangevoer dat hoewel China en die VSA “verskillende paaie” met hul politieke en ekonomiese stelsels ingeslaan het, “dit noodsaaklik is om sulke verskille te erken en te respekteer” en vreedsaam saam te bestaan. Verhoudings moet nie gedefinieer word deur “konfrontasie en nulsom-mededinging nie,” maar eerder “dialoog en wen-wen samewerking.”

Xi het beklemtoon dat Taiwan ‘n “kern” Chinese belang is, aangesien Beijing die eiland as deel van sy soewereine grondgebied beskou, en dit “die eerste rooi lyn is wat nie in China-VS-verhoudinge oorgesteek moet word nie.”

Beijing poog om uiteindelik “nasionale hereniging” met Taipei te realiseer, het Xi voortgegaan en beklemtoon dat enige pogings om “Taiwan van China te vervreem, die fundamentele belange van die Chinese nasie sal skend.”

Vrede en stabiliteit in die streek en “Taiwan-onafhanklikheid” is “so onversoenbaar soos water en vuur,” het China se leier gesê, en bygevoeg dat Biden voorheen belowe het om nie “Taiwan te gebruik as ‘n instrument om met China mee te ding of om China te onderdruk nie.”

Leave a Reply