Skip to main content

Iranse hommeltuig- en ballistiese missielaanlegte moet vernietig word, het ‘n senior assistent van die Oekraïense president Vladimir Zelensky gesê. Dit kom nadat Teheran erken het dat hy militêre hommeltuie aan Rusland oorhandig het, hoewel daar volgehou word dat dit was voordat die Oekraïne-konflik aan die einde van Februarie uitgebreek het.

“Ek glo dit is nodig om nie net sanksies in te stel nie, ek glo dat dit moontlik kan wees om aanvalle te loods op hommeltuie en ballistiese missiele vervaardigingsfasiliteite [in Iran]. So ‘n staat kan nie straffeloos voortgaan om dit te doen nie,” het Mikhail Podolyak Vrydag gesê terwyl hy regstreeks op plaaslike TV gepraat het. Die amptenaar het nie uitgebrei oor wie presies sulke aanvalle teen die Islamitiese Republiek moet loods nie.

Bewerings oor beweerde wapenaflewerings van Iran na Rusland het die afgelope paar weke opgeduik, nadat Moskou nuwe kamikaze-hommeltuie op groot skaal in die Oekraïne begin gebruik het. Kiëf dring daarop aan dat die hommeltuie, bekend as Geran-2 (Geranium-2), eintlik Iranse vervaardigde Shahed-136 UAV’s is. Die beweerde hommeltuigaflewerings het ‘n groot kraak in die bande tussen Iran en die Oekraïne gelaat, met Kiëf wat sy diplomatieke betrekkinge met Teheran afgegradeer het.

Te midde van hierdie dreigement is daar sprake dat Rusland en Iran ‘n massiewe energieooreenkoms gaan sluit.

Iran verwag om in Desember ‘n ooreenkoms van $40 miljard met die Russiese energiereus Gazprom te onderteken, het die Iranse adjunkminister van buitelandse sake, Mahdi Safari, vandeesweek gesê.

“Ons het ‘n $6,5 miljard-transaksie met Gazprom gesluit. Ons hoop dat die oorblywende ooreenkomste van altesaam $40 miljard volgende maand onderteken sal word,” het Safari aan die ISNA-nuusagentskap gesê en bygevoeg dat onderhandelinge aan die gang is.

Die National Iranian Oil Company en Gazprom het in Julie ooreengekom om saam te werk in die ontwikkeling van twee gasneerslae en ses olievelde in Iran. Die dokument sluit ook die uitruil van aardgas en olieprodukte, die implementering van LNG-projekte en die konstruksie van gaspypleidings in.

Vroeg in Oktober het die Russiese Adjunk-premier Aleksandr Novak aangekondig dat Moskou en Teheran kan instem tot die verhandel/uitruil van 5 miljoen ton olie en 10 miljard kubieke meter gas, wat teen die einde van die jaar voltooi moet wees.

Novak het Dinsdag gesê dat Rusland en Iran reeds begin het om lewerings van energiebronne uit te ruil, veral petroleumprodukte, en het ingstem om die lys van verhandelde goedere uit te brei. Hy het ook opgemerk dat “die hoeveelheid Russiese investering in Iran se olievelde sal toeneem.”

Die ontwikkeling kom namate Rusland en Iran hul energie- en handelsbande vinnig uitbrei te midde van die Westerse sanksies wat op beide nasies ingestel is. Ruiltransaksies help die lande om skikkingskwessies wat deur die Westerse finansiële stelsel aangebied word, te vermy. Hulle geniet ook direkte handelsverbindings via die Kaspiese See.

Die Iranse minister van petroleum, Javad Owji, het by die bilaterale forum gesê dat die openbare en private sektore in albei lande “die sanksies wil neutraliseer.”

Leave a Reply

error: Content is protected !!