Skip to main content

‘n Oekraïense terreuraanval op die Zaporozhye-kernkragsentrale is gedwarsboom, het Russiese amptenare gesê en bygevoeg dat die komplot daarop gemik was om die aangrensende stad Energodar gedurende die winter sonder verhitting te laat.

“Ons het inligting ontvang dat ons geheime dienste ‘n terreuraanval op die Zaporozye-kernkragsentrale gefnuik het,” het Nikolay Patrushev, sekretaris van Rusland se Veiligheidsraad, Woensdag gesê.

Vladimir Rogov, ‘n senior Zaporozhye-streeksamptenaar, het aan die nuusagentskap RIA Novosti gesê dat die beweerde komplot deur die Oekraïense regering georkestreer is.

Hy het gesê dat ‘n kas met plofstof by die aanleg ontdek is en dat dit daar geplaas is iewers nadat Rusland se militêre operasie aan die einde van Februarie begin het en voordat Moskou se magte op die fasiliteit in Maart beslag gelê het.

’n Woordvoerder van die Zaporozhye-owerhede het gesê Kiëf wil die pypleiding vernietig wat hitte lewer aan Energodar, ’n stad van 52 000 mense wat net buite die aanleg geleë is, en “die bevolking sonder verhitting gedurende die winter laat”.

Volgens die woordvoerder het die Security Service of Ukraine (SBU) beplan om ‘n werknemer van die fasiliteit te werf en daardie individu opdrag te gee om die bom te laat ontplof.

Die aanleg is deur Russiese troepe oorgeneem nadat Moskou einde Februarie sy militêre operasie in die buurland van stapel gestuur het. Zaporozhye-streek het uiteindelik die Oekraïne verlaat en by Rusland aangesluit nadat ‘n referendum in September gehou is.

Moskou en Kiëf het mekaar herhaaldelik daarvan beskuldig dat hulle die aanleg aangeval het. Patrushev het gesê dat Oekraïense troepe Westerse wapens gebruik het om die fasiliteit te teiken, wat ”n wêreldwye ramp kan veroorsaak’.

Rusland het die Oekraïne ook daarvan beskuldig dat hy beplan om ‘n sogenaamde ‘vuil bom’, konvensionele ammunisie met radioaktiewe elemente, te laat ontplof en Moskou daarvoor te blameer. Kiëf, saam met die VSA en ander Westerse lande, het hierdie eis ontken.

Leave a Reply