Skip to main content

Die strafregtelike verhoor van Donald Trump se familie-eiendomsonderneming het in New York begin. Terwyl die Trump-organisasie daarvan beskuldig word dat hy belastingbedrog pleeg, is dit onwaarskynlik dat die voormalige Amerikaanse president self sal getuig.

Openingsverklarings is Maandag aangehoor ná ‘n omstrede jurie-keuringsproses, waarin Trump se prokureurs herhaaldelik jurielede verwyder het wat ‘n negatiewe siening van die voormalige president gehad het.

Met die finale jurie wat ten minste twee lede ingesluit het wat vooroordeel teen Trump erken, het New Yorkse aanklaers geopen deur te argumenteer dat die Trump Organisasie en Trump Payroll Corporation bestuurders gehelp het om belasting tussen 2005 en 2021 te vermy deur hulle “van die boeke af” byvoordele soos luukse woonstelhuur aan te bied, asook privaatskoolonderrig vir kinders en motorhuurkontrakte.

Terwyl die maatskappye onskuldig gepleit het, het die Trump-organisasie se voormalige finansiële hoof, Allen Weisselberg, ‘n pleitooreenkoms aangegaan in ruil vir sy getuienis. Weisselberg beweer dat hy stads-, staats- en federale belasting op ongeveer $1,76 miljoen se inkomste ontduik het, en dat die Trump-organisasie sy huur- en nutsrekeninge met maatskappygeld betaal het as “indirekte vergoeding” vir sy werk.

Aanklaers beweer dat Weisselber se getuienis die maatskappy as ‘n geheel impliseer, en voer aan dat hy, as die finansiële hoof, namens die maatskappy opgetree het.

Donald Trump is nie aangekla nie, en hoewel die New York Times opgemerk het dat sy naam 10 keer genoem is in die eerste 40-minute van die verrigtinge, is dit onwaarskynlik dat hy geroep sal word om te getuig.

Letitia James, prokureur-generaal van New York, het openlik gepraat oor haar begeerte om Trump te vervolg, selfs voordat besonderhede van die Trump-organisasie se beweerde bedrog na vore gekom het.

In ‘n plasing Saterdag op sy Truth Social-platform het Trump James se saak “belaglik en hoogs partydig” genoem. Die voormalige president het James voorheen beskryf as ‘n “rassis” en “vals”.

Trump se maatskappye staar 15 aanklagte van bedrog, sameswering en diefstal, wat elkeen ‘n maksimum boete van $10 000 dra, in die gesig. Alhoewel Trump se sakeryk maklik so ‘n boete kan akkomodeer, beskou sy teenstanders die verhoor as ‘n potensiële bron van verleentheid voor ‘n waarskynlike aanloop vir die Withuis in 2024.

Leave a Reply