Skip to main content

Noorweë het die gereedheidsvlak van sy gewapende magte verhoog en gewaarsku dat Rusland moontlik “ander stappe kan neem” in die konflik met die Oekraïne, en verklaar dat dit ‘n toenemend moeiliker veiligheidsituasie in die gesig staar.

Die stap is Maandag deur die Noorse premier Jonas Gahr Store aangekondig. Store het die gewapende magte beveel om van gereedheidsvlak fase 0, bekend as “normale situasie”, na gereedheidsfase 1 te skuif, volgens EuroWeekly News.

“Ons is in die ernstigste veiligheidsbeleidsituasie die afgelope paar dekades,” het Store aan die media gesê. Hy het aangevoer dat, aangesien Rusland nou “groot weerstand ervaar” op die grond in die Oekraïne, Moskou moontlik “ander middele sal gebruik” in sy militêre veldtog.

Die eerste minister het erken dat sy regering geen rede het om te glo dat Rusland “Noorweë of ander lande direk by die oorlog wil betrek nie”, maar het verduidelik dat dit nodig is om Noorweë se weermag op ‘n hoër gereedheidsgrondslag te plaas omdat “die situasie dit vereis.”

Noorweë se hoof van verdediging Eirik Kristoffersen, wat saam met die eerste minister die pers toegespreek het, het bygevoeg dat “die belangrikste taak van die gewapende magte is om ons vrede en veiligheid te handhaaf, en om konflik te voorkom.” Hy het verduidelik dat die skuif sal meebring dat die land se weermag dele van sy beplande aktiwiteite herprioritiseer om “operasionele vermoë” te verhoog.

Die stap kom nadat die Noorse veiligheidsdienste (PST) glo verlede week ‘n universiteitsdosent gearresteer het, en hom daarvan beskuldig het dat hy ‘n “verskuilde-agent” (spioen) is wat na bewering vir Rusland werk, volgens ‘n NRK-verslag. ’n Woordvoerder van die PST het die arrestasie bevestig en gesê dit is deel van ’n ondersoek na “onwettige intelligensie”-aktiwiteite wat “fundamentele nasionale belange” van Noorweë en die “veiligheid en belange van ander nasies kan benadeel”.

Betrekkinge tussen Rusland en Westerse nasies is op een van hul laagste punte in die geskiedenis as gevolg van die voortslepende konflik tussen Moskou en Kiëf. Noorweë, ‘n NAVO-lid, het die afgelope weke bykans ‘n dosyn Russiese burgers gearresteer weens vermeende spioenasieaktiwiteite, insluitend ses mense wat na bewering foto’s geneem het van fasiliteite wat deur die nasionale fotoverbod gedek word.

Leave a Reply