Skip to main content

In hierdie onseker tye is geloof moontlik die enigste konkrete ideaal wat gelowige mense as stu-krag gebruik.

Geloof is kragtig, motiverend; dog baklei strydlustige mense daaroor … en oor ander dinge soos aardgasse, oor wie die werklike rugby-kampioene is of moet wees, en of Poetin werklik die vark in die oorlog-verhaal is.

Die punt is dat daar altyd verskille in die wêreld sal wees. Dit is goed, behalwe as die mens daardeur benadeel word.

Geloof word ook deur baie gesien ‘n ‘barbaarse wapen’ wat oor die eeue heen – en vandag steeds – gebruik is om oorlog te voer teen ander gelowe. Deesdae wek onthoofdings, vrouehaat, moord, openbare pakslae en terrorisme weersin in alle gelowe wat nie daarin glo nie. Daar is ‘n Joodse staat wat gereeld militante gevegte tussen Christen en Moslem-Palestyne in die nuus bring. Sjiïete en Sunnis wat in die Midde-Ooste baklei. Anti-gay kruistogte deur meer as een geloof. Wie onthou vir Anders Behring Breivik wat 77 Noorweërs vermoor het ‘in ‘n poging om van Moslims ontslae te raak’; die vliegtuie wat die Twin Towers in die VSA getref het as ‘n simboliese aanval teen die Amerikaans mag in die wêreld? Kan mens dit alles dan kwalifiseer as ‘bloed aan die hande van gelowiges’?

Hier is ‘n kort verduideliking van elke groot geloof volgens die Bolton Universiteit:

Agnostisisme

Is die siening dat die waarheid van metafisiese aansprake met betrekking tot veral die bestaan ​​van ‘n god of gode, of selfs uiteindelike werklikheid, onbekend is en onmoontlik kan wees om te weet. ‘n Mens kan ‘n agnostikus sowel as ‘n ateïs of godsdienstige gelowige wees.

Ateïsme

Word beskryf ‘n toestand van geen teïtiese oortuigings nie; dit wil sê, geen oortuigings in gode of bonatuurlike wesens nie.

Bahá’i

Die Baha’i-geloof het in 1844 in Persië begin met die verklaring van ‘n nuwe godsdiens, kenmerkend van die Shi’a Islam wat daar gevind is. Sleuteloortuigings sluit in geloof in een God; die eenheid van die mensdom; gelykheid van geleenthede vir mans en vroue; en uitskakeling van vooroordeel.

Boeddhisme

‘n Leefwyse gebaseer op die leerstellings van Siddhartha Gautama. Die Vyf Voorskrifte (The Five Precepts) is die basiese lewensreëls vir leke-Boeddhiste – weerhou jou daarvan om lewende wesens te benadeel; te neem wat nie gegee word nie; seksuele wangedrag; skadelike spraak; en drank of dwelms wat die verstand vertroebel.

Christenskap

Gebaseer op die leer van Jesus Christus. Christelike groepe verskil in hul interpretasie van sy leer, lewe, dood en opstanding, maar hierdie sake is die kern van die lewenswyse van hulle almal.

Humanisme

Humanisme is die oortuiging dat ons goeie lewens kan lei sonder godsdienstige of bygelowige oortuigings. Humaniste maak sin van die wêreld deur rede, ervaring en gedeelde menslike waardes te gebruik en poog om die beste te maak van die lewe wat ons het deur betekenis en doel vir onsself te skep. Humaniste werk saam met ander vir die gemeenskaplike belang.

Hindoeïsme

‘n Antieke tradisie van verwante oortuigings en praktyke wat in die Indiese subkontinent ontwikkel het. Kernideale en waardes wat deur die meeste Hindoes gedeel word, sal respek vir ouderlinge (leiers) insluit; eerbied vir onderwysers; respek vir gaste en verdraagsaamheid van alle rasse en gelowe.

Islam

Geopenbaar deur die profeet Mohammed (vrede met hom). Die noodsaaklikhede van die Moslem-geloof word saamgevat in die vyf pilare van Islam – geloofsverklaring; rituele gebed; welsyn; ‘n maand van vas tydens Ramadan; en pelgrims-/kruistog.

Djainisme

‘n Antieke filosofie en etiese lering wat in Indië ontstaan ​​het. Die hoofbeginsel is ahimsa – die vermyding, waar moontlik, van fisiese of geestelike skade aan enige lewende wese. Djainisme is ‘n godsdiens sonder ‘n geloof in ‘n skeppergod.

Judaïsme

Gebaseer op die Joodse volk se verbondsverhouding met God. Jode glo dat hulle deur God uitgedaag en geseën word. Liefde vir hul naaste is die groot beginsel van die sosiale lewe en die grondliggende inspirasie van die Joodse gemeenskap.

Sikhisme

Die godsdiens gestig deur Guru Nanak in Indië in die 15de eeu CE (Common Era – oftewel huidige era). Hule glo daar is een God, mense moet dien deur ‘n lewe van gebed en gehoorsaamheid te lei. Sikhs glo dat hul siel dan verskeie lewens ​​lei (reïnkarnasie) en uiteindelik een met God sal word.

Zoroastrisme

Zoroastrianisme is ‘n godsdiens wat in antieke tye gestig is deur die profeet Zarathushtra. Die belering is dat Ahura Mazda (Here van Wysheid), die almagtige en volmaakte skepper, aan mense Vohu Manah gee – ‘n duidelike rasionele verstand waarmee onkunde verdryf kan word.

Leave a Reply