Skip to main content

Die wêreld se ekonomie kan volgende jaar in ‘n resessie beland namate sentrale banke rentekoerse verhoog om inflasie te bekamp, ​​maar groei in die proses stop, meen die president van die Wêreldbank, David Malpass, en die hoof van die IMF, Kristalina Georgieva. Die twee het gister ‘n gesamentlike virtuele gesprek gevoer.

“Daar is ‘n risiko en werklike gevaar van ‘n wêreldresessie volgende jaar,” het Malpass gesê en opgemerk dat verlangsamende groei in gevorderde ekonomieë en valutadepresiasie in baie ontwikkelende lande ‘n verswakking van die wêreldekonomie aandui.

“Ontwikkelingspogings staar ‘n krisis in die gesig te midde van ‘n groot verskeidenheid probleme,” het hy bygevoeg.

Georgieva het saamgestem dat “die risiko van resessie toegeneem het,” en daarop gesinspeel het dat lande wat gesamentlik verantwoordelik is vir ‘n derde van die wêreld se Bruto Binnelandse Produk (BBP) die risiko loop om in ‘n resessie te verval. Hierdie nasies kan negatiewe groei ervaar gedurende die laaste kwartaal van 2022 en die eerste kwartaal van 2023, het sy bygevoeg.

Volgens ramings van die IMF kan globale verliese weens die ekonomiese verlangsaming teen 2026 soveel as $4 triljoen bereik, wat gelykstaande is aan die grootte van Duitsland se BBP. Georgieva het gesê dat beleidmakers nie kan toelaat dat inflasie ‘n “wegholtrein” word sonder om maatreëls te tref om dit te beheer nie.

Baie sentrale banke het rentekoerse vanjaar verhoog in ‘n poging om te veg teen strenger monetêre beleid, die inflasie wat veroorsaak is deur stygende energiekoste en die nalatenskap van die pandemie-era se los monetêre en fiskale beleid. Die Europese Sentrale Bank het verlede maand sy maatstafkoers met ‘n ongekende 75 basispunte verhoog, ná ‘n verhoging van 50 basispunte in Julie, die eerste in meer as ‘n dekade. Die Amerikaanse Federale Reserweraad het verskeie rentekoersverhogings aangekondig, terwyl die Bank van Engeland die skerpste rentekoersverhoging in meer as 20 jaar in Augustus aangekondig het, wat sy maatstafkoers met ‘n halwe persentasiepunt verhoog het tot 1.75% in wat sy sesde rentekoersverhoging sedert Desember was.

Leave a Reply