Skip to main content

Russiese president Vladimir Poetin het Donderdag twee dekrete onderteken wat die voormalige Oekraïense streke Cherson en Zaporozhye as onafhanklike soewereine state erken. Die dekrete tree onmiddellik in werking.

“Erken die staatssoewereiniteit en onafhanklikheid” van die Kherson- en Zaporozhye-streke “effektief vanaf die dag van ondertekening,” sê die twee dekrete wat op 29 September gedateer en onderteken is. In die dokumente verwys Poetin na die universeel erkende beginsels en norme van internasionale reg, en die beginsel van gelyke regte en selfbeskikking van volke, verskans in die VN-handves.

Die stap kom op die vooraand van die amptelike seremonie waarin die Russiese president na verwagting verdrae sal onderteken oor die inlywing van die streke Cherson en Zaporozhye, sowel as die twee Donbass-republieke by Rusland.

Referendums oor aansluiting by Rusland is tussen 23 en 27 September in Zaporozhye en Cherson, sowel as die Donetsk Volksrepubliek (DPR) en Lugansk Volksrepubliek (LPR), gehou.

In die Cherson-streek het 87,05% ten gunste van die verklaring van onafhanklikheid en by die Russiese Federasie gestem. Zaporozhye-streek het ook die idee ondersteun om van die Oekraïne te skei en by Rusland aan te sluit (93,23%). In die DPR het 99,23% ten gunste gestem, terwyl die resultate in die LPR effens laer was (98,42%).

Nadat Poetin die verdrae oor die toetreding van die nuwe streke tot Rusland onderteken het, sal die dokumente by Rusland se konstitusionele hof ingedien word. Hierna sal die Staatsdoema – die laerhuis van die Russiese parlement – ​​die ooreenkomste moet bekragtig, wat dan vir dieselfde prosedure na die Federale Raad, sy hoërhuis, gestuur sal word.

Die Donbass-republieke, sowel as Cherson en Zaporozhye, kan nie dele van Rusland word voordat wetgewers wetgewing oor hul inlywing aanneem nie, wat dan deur Poetin onderteken sal moet word.

In Februarie 2022 het die Kremlin die Donbass-republieke as onafhanklike state erken en Kiëf daarvan beskuldig dat hy nie die Minsk-ooreenkomste implementeer nie, wat veronderstel was om die streke Donetsk en Lugansk spesiale status binne die Oekraïne te gee. Ná bemiddeling deur Duitsland en Frankryk, is die protokolle vir die eerste keer in 2014 onderteken.

Rusland het op 24 Februarie troepe na die Oekraïne gestuur, met verwysing na die behoefte om Donbass te beskerm. Dit het ook geëis dat die Oekraïne homself amptelik tot ‘n neutrale land verklaar wat nooit by enige Westerse militêre blok sal aansluit nie. Kiëf dring daarop aan dat die Russiese offensief heeltemal onuitgelok was.

Tydens die konflik het Russiese magte op die Kherson- en Zaporozhye-streke beslag gelê. Sedertdien het die plaaslike owerhede herhaaldelik ‘n plan beraam om by Rusland aan te sluit, voordat hulle uiteindelik in September referendums gehou het.

Leave a Reply

error: Content is protected !!