Skip to main content

Die Britse pond het Maandag met byna 5% tot ‘n algehele laagtepunt teenoor die Amerikaanse dollar gedaal. Die geldeenheid het soveel as 4,85% verloor, en tot ‘n ongekende $1.0327 gedaal nadat dit verlede Vrydag begin wankel het.

Markontleders sê die daling is meegebring deur die aankondiging van ‘n “mini-begroting” verlede week deur Kwasi Kwarteng, minister van finansies, wat historiese belastingverlagings en die grootste toename in lenings in meer as 50 jaar meebring.

“Sterling is in die spervuur ​​aangesien handelaars hulle rug op alles wat Brits is, draai. Daar is ‘n beduidende gevoel dat die ekstra staatslenings wat in die pyplyn is, die Britse ekonomie ernstig sal kniehalter,” het David Madden, ‘n markontleder by Equiti Capital, gesê.

Die aankondiging, ‘n dag nadat die Bank van Engeland rentekoerse verhoog het om inflasie in toom te hou, word beskou as gelyk aan die “finansiële geloofwaardigheid van die regering in gevaar te stel”.

’n Swakker pond stoot die koste van invoere op, wat op sy beurt bydra tot mediumtermyn-inflasionêre druk. Baie ontleders beweer dat die meerderheid van die hulp aan Britte, deur middel van belastingverlagings, opgeslurp sal word deur hoër kragrekeninge, sowel as hoër verband- en leningkoste.

Sommige ekonome voorspel dat die pond se val die Bank van Engeland kan dwing om rentekoerse te verhoog om die geldeenheid te ondersteun. Hulle verwag ‘n verdubbeling van die Britse rentekoerse tot meer as 5% teen volgende somer.

Boonop trek die Eurosone ook swaar.

Die Eurosone se ekonomiese afswaai het in September verdiep, met sake-aktiwiteite wat vir ‘n derde agtereenvolgende maand gekrimp het, toon ‘n nuwe opname deur S&P Global.

Die verslag het bevind dat vervaardigers regoor die unie van 19 lande swaar getref is deur die stygende energiekoste, met die aankoopbestuurdersindeks (ABI) wat tot sy laagste vlak sedert 2013 gedaal het. Die ABI, wat gesien word as ‘n goeie maatstaf van algehele ekonomiese gesondheid, het van 48,9 in Augustus tot 48,2 in September geval.

Stygende energiepryse en die stygende lewenskoste tref “nie net die vraag nie, maar beperk ook in sommige gevalle vervaardigingsproduksie en diens-sektoraktiwiteit,” het Chris Williamson, ekonoom van S&P Global, in ‘n verklaring gesê.

“‘n Eurosone-resessie is op die kaarte,” het Williamson gewaarsku en bygevoeg: “Duitsland staar die moeilikste toestande in die gesig, met ekonomiese agteruitgang teen ‘n tempo wat nog nie buite die pandemie gesien is sedert die wêreldwye finansiële krisis nie.”

Die algehele aanvraag in die Eurosone het tot sy laagste punt sedert November 2020 gedaal, toe die vasteland in die greep van die tweede pandemiegolf was. Die sakeverwagtingsindeks het ook gedaal tot 53.8 vanaf verlede maand se 56.6, die laagste lesing sedert Mei 2020.

Duitsland

Ongeveer een uit elke ses Duitsers ouer as 65 jaar loop die risiko om in armoede te verval, volgens ‘n studie deur die Federale Statistiese Kantoor en gepubliseer deur die Duitse mediagroep Funke.

“Die armoederisikokoers vir mense ouer as 65 jaar het tussen 2018 en 2021 van 14,7% tot 17,4% toegeneem. Byna een uit elke ses mense ouer as 65 jaar in Duitsland loop die risiko van armoede, wat beteken dat hulle minder as 60% van die mediaaninkomste tot hulle beskikking het,” aldus die studie.

Duitsland worstel met rekordhoë inflasie, wat in Augustus tot 8,8% versnel het, die hoogste vlak in byna 50 jaar. Energiepryse het op ’n jaargrondslag met 35,6% gestyg ondanks die verligtingsmaatreëls, terwyl voedselpryse met 16,6% gestyg het en vir die sesde agtereenvolgende maand verhoog is.

Italië

Meer as 100 000 ondernemings in Italië loop die gevaar om te sluit weens die stygende energierekeninge, het die nuusblad Corriere della Sera berig.

“Vandag reeds is baie maatskappye besig om dienste te herorganiseer of mense te verminder … Tussen nou en die eerste helfte van 2023 was minstens 120 000 klein besighede in die dienstesektor in gevaar. Dit is ‘n versigtige skatting wat nie die grootste maatskappye in ag neem nie,” het Carlo Sangalli, hoof van die Italiaanse sakevereniging Confcommercio, gesê.

Volgens hom kan die situasie tot die verlies van meer as 370 000 werksgeleenthede lei. Sangalli het opgemerk dat energiepryse in Italië baie hoër is as in ander lande, wat ‘n stremming op klein en mediumgrootte ondernemings plaas.

“Wat energiekoste betref, sal ons hotelle, kroeë, restaurante en winkels vanjaar 40-60% meer op hulle rekeninge betaal as in Duitsland, en drie keer soveel as in Frankryk,” het Sangalli gesê.

Hy het opgemerk dat die energiekrisis die finale slag kan toedien vir baie ondernemings wat reeds kwesbaar gelaat is deur die Covid-19-pandemie.

Italië, saam met ander EU-lande, sukkel met rekordhoë inflasie. Jaarlikse inflasie in dié land het in Augustus 8,4% bereik, grootliks gedryf deur energiekoste. Italië maak staat op invoer vir byna 75% van sy energie. Aan die begin van vanjaar het hy 40% van sy gas uit Rusland ingevoer, maar in Julie het sy Russiese aankope tot 25% gedaal weens sanksies. Vroeër vandeesmaand het Italië baie van sy voorrade van Rusland verloor toe Gazprom vloeie deur die Nord Stream 1-pyplyn gestaak het weens tegniese probleme.

Volgens ‘n onlangse opname ondervind meer as 70% van die Italianers probleme of is eenvoudig nie in staat om hul energierekeninge te betaal nie. Nege uit tien beplan om besteding te besnoei om vir energie te kan betaal, deur hulle besoeke na restaurante, kroeë, vakansies en op klere-uitgawes te beperk.

Brittanje

Die Britse regering se skuldrente betaalbaar het tot die hoogste vlak op rekord gestyg, het die Kantoor vir Nasionale Statistiek (KNS) vandeesweek berig.

Die rente betaalbaar het verlede maand op £8,2 miljard ($9,25 miljard) gestaan, wat £1,5 miljard ($1,7 miljard) meer is as in Augustus 2021, en die hoogste syfer vir die maand sedert rekords in April 1997 begin het, het die KNS gesê, en bygevoeg dat die wisselvalligheid in rente betaalbaar word grootliks deur die inflasiekoerse veroorsaak.

Jaarlikse inflasie in die VK het in Junie 9,4% bereik, die hoogste koers in 40 jaar, maar het in Augustus teruggesak tot 8,6%.

Die Britse regering het byna twee keer soveel geleen as wat in Augustus verwag is – £11,8 miljard ($13,3 miljard) pleks van £6 miljard ($6,7 miljard) wat deur die Kantoor vir Begrotingsverantwoordelikheid voorspel is, aangesien die openbare sektor meer bestee het as wat dit aan belasting en ander inkomste ontvang het.

Die openbare sektor se nettoskuld, uitgesluit openbare sektor banke, verteenwoordig rofweg 96,6% van BBP, wat ‘n toename van 1,9% van BBP was vergeleke met dieselfde tydperk verlede jaar, volgens die KNS.

Markte is bekommerd dat die pakket van ondersteuningsmaatreëls vir huishoudings en besighede wat deur premier Liz Truss aangekondig is, hoër lenings tot gevolg sal hê, en daartoe kan lei dat die Bank van Engeland rentekoerse aggressief sal verhoog.

One Comment

  • Ada James-Almano says:

    The Great Reset. Die kultus sal nie rus voordat die wêreld-ekonomie heeltemal platgeval het nie. Die beste manier om te oorleef, blyk om in goud en diamante in te koop of te belê.

    Bly om aan die kant van ‘Die Waarheid’ te wees. 👏

Leave a Reply