Skip to main content

Ná die onlangse dood van koningin Elizabeth II doen Keniane nou ‘n beroep op Brittanje om die kop terug te gee van ‘n gerespekteerde stamleier wat meer as ‘n eeu gelede ‘n bloedige weerstandsbeweging teen die koloniale bewind gelei het.

Koitalel Arap Samoei het aan die hoof gestaan ​​van hewige teenkanting teen die bou van die sogenaamde “Lunatic Express,” ‘n spoorlyn vanaf Kenia se Indiese Oseaan hawe van Mombasa deur Nandi in die Skeurvallei na Victoriameer in Uganda.

Baie duisende mense is glo dood in die meer as dekadelange stryd wat in 1895 begin het toe landmeters die eerste keer grond in Nandi as ‘n roete vir die spoorlyn uitgemerk het.

Keniaanse geskiedkundiges sê Britse koloniale owerhede het Samoei na ‘n vergadering in Oktober 1905 gelok, oënskynlik om ‘n wapenstilstand te beding, maar pleks daarvan is hy en ‘n aantal mede-krygers doodgeskiet.

Samoei, ‘n Orkoiyot of geestelike leier van die Nandi-volk, is onthoof en sy kop is na Engeland geneem as ‘n oorlogstrofee, volgens die Nandi-ouderlinge.

Die dood van koningin Elizabeth II, wat in 1952 op besoek aan Kenia was toe sy monarg geword het, het weer die eise laat opvlam ​​dat Brittanje die gruwels van sy koloniale verlede moet aanspreek.

Leave a Reply