Skip to main content

’n Koue Oorlog tussen China en die VSA sal ’n “ramp” vir beide lande en vir die hele wêreld wees, het die Chinese minister van buitelandse sake, Wang Yi, Maandag gewaarsku nadat hy met die voormalige Amerikaanse minister van buitelandse sake, Henry Kissinger, vergader het.

Tydens hul ontmoeting in New York het Wang Yi vir Kissinger, wat ‘n belangrike rol gespeel het in die normalisering van betrekkinge tussen Washington en Beijing in die 1970’s, as ‘n “goeie vriend van die Chinese volk” beskryf.

Beijing se mees senior diplomaat het egter gewaarsku dat “‘n uitbreek van ‘n nuwe Koue Oorlog ‘n ramp sal wees vir China en die VSA, sowel as ander dele van die wêreld,” en het Washington aangemoedig om ‘n rasionele en pragmatiese beleid teenoor China te aanvaar.

Volgens die minister kan Washington dit doen deur sy vorige erkenning van China se standpunt dat Taiwan deel is van sy grondgebied onder die ‘Een China’-beleid, te eerbiedig.

Wang het verder gesê dat die VSA ”n verkeerde persepsie van China het’ en dit nog altyd beskou as ‘sy mees prominente mededinger en ‘n langtermyn-vyand’.

Sy kommentaar kom nadat die Amerikaanse president Joe Biden Sondag gesê het Amerikaanse troepe sal Taiwan verdedig as dit deur China aangeval word. Hierdie stelling het woede ontlok van Beijing, wat gesê het dat hy so ‘n standpunt “betreur en sterk teenstaan”.

Taiwan het homself regeer sedert nasionalistiese magte onder leiding van Chiang Kai-shek in 1949 na die eiland gevlug het, nadat hulle die burgeroorlog teen die Kommuniste verloor het. Die Amerikaanse regering het sedert die 1970’s China se soewereiniteit oor Taiwan amptelik erken, maar nie onderskryf nie.

Leave a Reply