Skip to main content

Duisende betogers het Saterdag in Londen opgeruk en die Britse regering daarvan beskuldig dat hulle nie die vinnige, stygende lewenskoste in die VK aanspreek nie. Soortgelyke optogte het in verskeie Ierse stede plaasgevind, waar burgers meen dat hulle dieselfde stryd in die gesig staar.

Betogers het van Portland Place na die Parlementsplein in die Britse hoofstad opgeruk, waar Frances O’Grady, leier van die Trade Unions Congress (TUC), dekades van “besuinigingsbeleide” die skuld gegee het vir stygende koste en loonstagnasie.

“Pryse skiet die hoogte in, tog is raadsaalbonusse terug na buffervlakke,” het sy aan die skare gesê. “Almal wat vir ‘n lewe werk, verdien om ‘n ordentlike bestaan ​​te verdien, maar Britse werkers ly onder die langste en kwaaiste druk op hul verdienste in die moderne geskiedenis.”

“As ons nie salarisverhogings in die swak ekonomie kry nie, sal ons net aanhou slinger van krisis tot krisis. Hierdie lewenskoste-noodgeval het nie uit die bloute gekom nie. Dit is die resultaat van meer as ’n dekade van stilstand-lone.”

Die TUC beweer dat die gemiddelde Britse werker sedert 2008 nagenoeg £11 800 ($ 14 426) aan reële verdienste verloor het, aangesien betaling nie gestyg het om by inflasie aan te pas nie.

Die betoging het ‘n uiteenlopende skare getrek, insluitend Arbeidersparty-ondersteuners, kommuniste en klimaataktiviste. Laasgenoemde groep het plakkate vasgehou wat vereis dat die regering huise regoor Brittanje isoleer om vir “brandstofarmoede” te vergoed. Brandstofkoste het dramaties in die VK gestyg sedert premier Boris Johnson Brittanje vrywillig weggestap het van Russiese olie- en gasinvoer nadat Moskou die Oekraïne in Februarie binnegeval het.

Britte betaal nou meer vir petrol en diesel as ooit tevore. Dit kom nadat inflasie in April ‘n 40-jaar-hoogtepunt van 9% bereik het, terwyl voorspel word dat voedselpryse alleen hierdie somer met 15% sal styg. Intussen dui ‘n onlangse verslag daarop dat huishoudelike besteebare inkomste teen die vinnigste tempo sal daal sedert rekordhouding in die 1950’s begin het. Voorts sal die Britte die skerpste daling in lewenstandaarde sedert 1956 ervaar, volgens die Kantoor vir Begrotingsverantwoordelikheid.

Onder die betogers was ‘n aansienlike groep werkers van die National Union of Rail, Maritime and Transport. Die vakbond het vroeër Saterdag aangekondig dat hy volgende week die grootste Londense metro-stakings in 30 jaar gaan hou, nadat onderhandelinge met die metro-netwerk se operateur oor betaling en voordele misluk het.

Gelyktydige betogings is in verskeie Ierse stede georganiseer, insluitend Dublin, Galway en Cork. Voedsel- en brandstofpryse het ook in Ierland gestyg, wyl die land ook ‘n behuisingstekort en haweloosheidskrisis ervaar.

Leave a Reply

error: Content is protected !!