Skip to main content

Die Japanese jen het Maandag sy laagste vlak teenoor die Amerikaanse dollar in byna 24 jaar bereik, en gedaal tot 135.22 jen teenoor die dollar vanaf ongeveer 04:00 GMT, volgens die Tokyo Exchange.

Dit is sy laagste vlak sedert Oktober 1998. Die Nikkei 225-aandele-indeks was gevolglik ook laer en het tydens oggendverhandeling 3,05% verloor tot 26 975 punte.

Ontleders sê die depresiasie van die Japannese geldeenheid spruit uit die regering se onwilligheid om sy monetêre beleid te verskerp in ‘n tyd waarin die Amerikaanse Federale Reserweraad saam met baie ander vooraanstaande sentrale banke koerse verhoog om stygende inflasie te tem. Die toenemende rentekoersverskil veroorsaak die verkoop van die jen namate beleggers fondse na die hoër-opbrengs-dollars skuif.

“Die Bank van Japan is nou die enigste sentrale bank onder ontwikkelde lande wat nie sy monetêre beleid verskerp het nie, wat die jen as die enigste verloorder gelaat het,” het Takuya Kanda van Gaitame.com Research Institute in Tokio verlede week aan Bloomberg gesê.

Dis egter nie net die jen wat in die grond duik nie.

Die wêreld se voorste kripto-geldeenheid, Bitcoin, het Maandagoggend tot onder $25 000 per eenheid gedaal en tot dusver vanjaar met meer as 43% gedaal vanaf byna $49 000 in Maart.

Om 08:15 GMT het dit teen $24 800 per munt verhandel, wat 9,8% laer vir die dag was.

Bitcoin het nou al byna 12 agtereenvolgende weke afgeneem, en sleep kleiner kripto-eenhede daarmee saam afwaarts.

Ethereum, die tweede grootste kripto-geldeenheid, het byna 8% van sy prys verloor en het sowat $1 340 verhandel, ‘n laagtepunt oor 15 maande. Dogecoin, Stellar, Uniswap, XRP, Solana, Polkadot, Polygon, Cardano en Litecoin was ook af en het tot 15% oor die afgelope 24 uur verloor.

In die algemeen het die markkapitalisasie van wêreldwye kripto-geldeenhede binne 24 uur met meer as 8% gedaal, tot ongeveer $1,08 triljoen. Gevolglik is die kripto-leningsfirma Celsius gedwing om onttrekkings en oordragte te onderbreek, met verwysing na “uiterste marktoestande”. Die prys van Celsius se eie token het ook met die nuus gedaal en was met 45% tot $0,21 per munt laer.

Leave a Reply