Skip to main content

Twee skatryk Indies-gebore sakebroers wat na bewering die middelpunt van ‘n massiewe web van staatskorrupsie in Suid-Afrika was, is in Doebai in hegtenis geneem.

Suid-Afrika se ministerie van justisie het die nuus bevestig. “Inligting is van wetstoepassingsowerhede in die Verenigde Arabiese Emirate (VAE) ontvang dat die vlugtelinge van geregtigheid, naamlik Rajesh en Atul Gupta in hegtenis geneem is,” lui die verklaring.

Die inhegtenisnemings het gekom nadat ‘n ondersoek na massiewe plundering van staatsinstellings tydens oudpresident Jacob Zuma se era afgehandel is.

Die broers is na bewering hoofrolspelers in die middel van ‘n korrupsieskandaal wat Zuma se administrasie van nege jaar geteister het. Hulle is daarvan beskuldig dat hulle omkoopgeld betaal het in ruil vir winsgewende staatskontrakte en invloed oor ministeriële aanstellings.

Hulle arrestasies kom byna ‘n jaar nadat Interpol verlede Julie ‘n rooi kennisgewing uitgereik het. Rooi kennisgewings is ‘n wêreldwye waarskuwing wat wetstoepassers in staat stel om ‘n persoon wat vir vervolging gesoek word, in hegtenis te neem, of om ‘n tronkstraf uit te dien en hulle aan te hou hangende uitlewering, berig The Guardian.

“Gesprekke tussen verskeie wetstoepassingsagentskappe in die VAE en Suid-Afrika oor die pad vorentoe is aan die gang,” het die ministerie gesê.

Die Guptas het in 1993 na Suid-Afrika gekom en ‘n uitgestrekte sakeryk in mynbou, rekenaartegnologie en media hier gebou. Hulle het ook Suid-Afrikaanse burgerskap verkry, maar het landuit gevlug kort nadat ’n geregtelike kommissie wat korrupsie ondersoek het in 2018 begin het.

Na vier jaar se ondersoeke, het hoofregter Raymond Zondo ‘n verslag saamgestel wat onthul het hoe die broers verstrengel geraak het op die hoogste regeringsvlakke en in die regerende African National Congress (ANC).

In Julie verlede jaar het Interpol gesê die Gupta-broers word gesoek vir bedrog en geldwassery in verband met ‘n kontrak van 25 miljoen rand (£1,3 miljoen) wat aan ‘n Gupta-gekoppelde maatskappy, Nulane Investment, betaal is om ‘n landbou-uitvoerbaarheidstudie te doen.

Leave a Reply

error: Content is protected !!