Skip to main content

As ‘n nuwe golf van regeringshulp nie onmiddellik vrygestel word nie, sal sowat 500 000 klein ondernemings in die VK binne weke bankrot speel.

So het die voorsitter van die Federasie van Kleinsakeondernemings (FSB), Martin McTague, gewaarsku.

“Ons het geen probleem met die manier waarop die kanselier verbruikersbehoeftes hanteer het nie,” het McTague vroeër aan BBC Radio 4 se Today-program gesê. Hy het kommentaar gelewer nadat die Britse regering sy jongste £15 miljard ($19 miljard) lewenskostepakket vrygestel het.

“Maar daar is steeds ‘n groot probleem met klein besighede,” het hy verduidelik.

“Hulle staar soos twee keer die inflasiekoers vir hul produksiepryse in die gesig, en dit is ‘n tikkende tydbom. Hulle het letterlik weke oor voordat hulle kontant opraak. Dit beteken dat honderde duisende besighede kan sink, en baie mense kan hul werk verloor.”

McTague het ook die jongste syfers van die Kantoor vir Nasionale Statistiek aangehaal, wat toon dat 40%, of twee miljoen van Britse kleinsakeondernemings minder as drie maande se kontant oor het om bedrywighede te bedryf.

Volgens hom is sowat 10%, of 200 000, van hierdie twee miljoen besighede in “ernstige moeilikheid”, terwyl nog 300 000 “net weke oor het.”

In April het die Britse verbruikersprysinflasie tot 9% gestyg, die hoogste vlak sedert 1982. Die groot skuldiges is die stygende energierekeninge en die vinnig stygende koste van gas en voedsel. Die Bank van Engeland verwag dat inflasie later vanjaar ‘n hoogtepunt van tot soveel as 10% sal bereik.

Besighede is ook uitgedaag deur die stygende koste, aangesien fabrieksinsetpryse die afgelope jaar met 18,6% gestyg het, ‘n rekord vir alle tye. Maatskappye is gedwing om hul pryse te verhoog, wat verder tot die inflasionêre druk gelei het.

Volgens Barclays se SME Barometer is byna driekwart van klein- en mediumgrootte Britse firmas bekommerd oor die langtermyn-impak van die lewenskostekrisis, die styging van energierekeninge en toenemende inflasie.

Leave a Reply