Skip to main content

Die huidige energiekrisis kan een van die ergste en langste in die geskiedenis wees en veral Europese lande swaar tref.

Die hoof van die Internasionale Energie-Agentskap (IEA), Fatih Birol, het in ‘n onderhoud met die Duitse tydskrif Der Spiegel gesê die gevolge van die oorlog in Oekraïne sal waarskynlik daartoe lei dat die huidige energiekrisis erger as die krisisse van die 1970s gaan wees.

“Toe was dit alles net oor olie. Nou het ons terselfdertyd ‘n oliekrisis, ‘n gaskrisis en ‘n elektrisiteitskrisis,” het Birol verduidelik. Hy het bygevoeg dat Rusland voor die voortslepende gebeure in Oekraïne “’n hoeksteen van die wêreldwye energiestelsel was. Dit sluit in die wêreld se grootste olie-uitvoerder en grootste gasuitvoerder, en ’n toonaangewende verskaffer van steenkool”.

As deel van sy Oekraïne-sanksies, het die EU beperkings op Russiese fossielbrandstowwe ingestel en onderneem om dit geleidelik uit te faseer.

Birol het gewaarsku dat lande in Europa wat meer van Russiese gas afhanklik is, ‘n “moeilike winter” in die gesig staar, aangesien “gas dalk gerantsoeneer sal moet word”, insluitend in Duitsland. Sy opmerkings is gepubliseer wyl Rusland se staatsgasverskaffer Gazprom die toevoer aan sommige energiefirmas in Duitsland, Denemarke, Nederland en ander lande afgesny het. Dit het gevolg nadat hulle nie volgens nuwe vereistes vir die brandstof in Russiese roebels betaal het nie.

Om die impak te probeer versag, moet EU-state soveel bykomende gas as moontlik verkry, wat pypleidinggas van Noorweë of Azerbeidjan, en LNG insluit. Volgens Birol kan steenkoolkragsentrales ook gasaangedrewe aanlegte gedeeltelik vervang.

Die komende somer kan ook moeilik wees in die EU en die VSA, weens die fel ru-oliemarkte, het Birol verklaar. Hy het gewaarsku dat wanneer die piek-vakansieseisoen afskop, brandstofvraag sal toeneem. Dit sal lei tot “bottelnekke, byvoorbeeld met diesel, petrol of keroseen, veral in Europa.”

In Maart het die IEA ‘n plan ontwikkel waarvolgens motorvrye verkeer in stede op Sondae, en laer pryse vir openbare vervoer ingestel moet word. Dit vereis ook beduidende spoedbeperkings op snelweë in Duitsland.

.

Leave a Reply