Skip to main content

Voedselsekerheid word bedreig namate meer lande dit oorweeg om uitvoer te beperk om stygende binnelandse pryse af te koel

Suikerpryse sal na verwagting die hoogte inskiet as gevolg van die uitvoerbeperkings wat deur ‘n aantal sleutelproduserende lande ingestel is wat die stygende binnelandse voedselpryse wil tem.

Die impak van die Covid-19-pandemie, wat wêreldwye voorsieningskettings ernstig ondermyn het, is dramaties vererger deur die krisis in die Oekraïne en die daaropvolgende sanksies wat teen Rusland opgelê is. Die konflik tussen die twee groot graanuitvoerders het globale voorrade ontwrig.

‘n Aantal lande het beweeg om die uitvoer van ander sleutelkommoditeite te beperk, wat wêreldwye voedselsekerheid bedreig het, terwyl verdere stygings in die pryse van landbouprodukte gebeur het.

Kazakstan het Maandag begin met ‘n verbod van ses maande op die uitvoer van wit- en rietsuiker. Indië oorweeg dit glo om vir die eerste keer in ses jaar beperkings op suikeruitvoer te plaas om ‘n styging in binnelandse pryse te voorkom. Indië se verbod sal na verwagting ongeveer 10 miljoen ton van hierdie seisoen se uitvoere teiken.

Verlede week het Reuters berig dat suikerrietmeulens in Brasilië, die wêreld se grootste produsent en uitvoerder van suiker, suikeruitvoerkontrakte kanselleer en produksie na etanol verskuif in ‘n poging om voordeel te trek uit die hoë energiepryse. Die geraamde kansellasies kan gelykstaande wees aan tot 400 000 ton rou suiker.

Vroeër hierdie maand het Pakistan ‘n volledige verbod op suikeruitvoer ingestel, met verwysing na diepe kommer oor inflasie. In Maart het Rusland suikeruitvoer tot einde Augustus verbied.

“Wat suiker betref, dit is relatief maklik vir Brasiliaanse meules om produksie na etanolproduksie oor te skakel as die ekonomie sin maak, en dit kan globale suikermarkte hoër stoot,” het Darin Friedrichs, stigter en marknavorsingsdirekteur by Sitonia Consulting, ‘n Sjanghai-gebaseerde kommoditeitsontleding ferm, aan die South China Morning Post gesê.

“Veral, aangesien beide voedsel- en energiepryse styg, is daar groter fokus op die gebruik van voedsel vir die vervaardiging van brandstof,” het hy bygevoeg.

Vroeër hierdie week het die hoof van die IMF, Kristalina Georgieva, gewaarsku dat die wêreldekonomie “sy grootste toets sedert die Tweede Wêreldoorlog” in die gesig staar. VN se sekretaris-generaal, Antonio Guterres, het gesê die wêreldwye hongervlakke “is op ‘n nuwe hoogtepunt”, met die aantal mense wat ernstige voedselonsekerheid in die gesig staar, wat binne net twee jaar verdubbel het, van 135 miljoen voor die pandemie tot 276 miljoen vandag.

Dong Xiaoqiang, die kommersiële hoof van AB Sugar China, het egter gesê dat hy nie vanjaar ‘n wêreldwye tekort aan suiker verwag nie, ondanks toenemende kommer, en bygevoeg dat Indië en Thailand, onderskeidelik die wêreld se tweede grootste suikerprodusent en nommer twee uitvoerder, verwag word om hul suikerproduksie in 2022 te verhoog.

“Wat onlangs gebeur het, is meer ‘n vertoning van emosionele spanning oor die aanbod van kos, insluitend suiker,” het Dong aan die media gesê. “Die meeste lande wat uitvoerverbod aangekondig het, is klein suikerprodusente met ‘n noue balans tussen vraag en aanbod, en nie baie kontrakte is in Brasilië gekanselleer nie,” het hy gesê, terwyl hy bygevoeg het dat pryse steeds na verwagting sal styg.

Leave a Reply