Skip to main content

Mense sluit nie by die ANC aan omdat hulle die mense wil dien nie. Hulle sluit by die ANC aan om ryk te word. Dit is die natuurlike uitkoms van ‘n sosialistiese ideologie.

Meer as vier jaar in sy presidentskap sal niemand betwis dat Cyril Ramaphosa se fabelagtige ‘New Dawn’ (waarin hierdie rubriekskrywer nie eers vir ‘n oomblik geglo het nie) nie gerealiseer het nie. Dit is ‘n gemene saak dat die ANC, selfs met die beste wil ter wêreld, nie tot hervorming in staat is nie.

Slegs 20% van Suid-Afrikaners glo dat hul politieke stelsel ‘n goeie werk doen om die sienings en belange van burgers te verteenwoordig, het ‘n IPSOS-opname in 2019 aan die lig gebring. Nege-en-sewentig persent glo die land is gevange geneem deur ‘n elite wat korrup, uitgedien en onhervormbaar is.

Dit is gebruiklik om na spesifieke slegte appels te wys. Oudpresident Jacob Zuma is natuurlik die plakkaatkind van korrupsie. Ander lede, wat bekend geword het as die Radikale Ekonomiese Transformasie-faksie, word ook genoem en ook in die publiek verneder. Maar een slegte appel ruïneer die hele klomp. Die verrotting is oral. Selfs lojale ANC-‘insiders’, soos oudpresident Thabo Mbeki, is van mening dat ‘die beweging op die punt staan ​​om in duie te stort’.

Tog klou hulle vas aan die geloof dat ‘deal with corruption’ die ANC sal red. Wat hulle nie besef nie, is dat dit nie vir die ANC moontlik is om ‘korrupsie te hanteer’ nie.

Die leidende ideologie daarvan stimuleer korrupsie. Mense sluit nie by die ANC aan omdat hulle die mense wil dien nie. Mense sluit by die ANC aan in ruil vir gesellige werke met luukse voordele, of om tendertoekennings te kan beïnvloed tot voordeel van hulself, familie, vriende of hul besigheidsnetwerk. Die belofte van winsgewende tenders en uitspattige fooie is wat mense na die ANC lok.

Vat die jongste voorbeeld om Eskom in die wiele te ry: brandstofdiefstal by Kriel-kragstasie. By die bedrogspul is nie net brandstofvragmotor-operateurs geïmpliseer nie, maar ook korrupte Eskom-amptenare en korrupte polisiebeamptes.

Dit is normaal. Daar is bykans geen interaksie tussen die regering en die private sektor wat nie deur korrupsie besmet is nie. Geen tender is bo verdenking nie. Op alle regeringsvlakke, van kleindorpse munisipaliteite tot nasionale regering, is omkopery, korrupsie, vriendskap en patronaatskap alledaagse gebeure vir die ANC.

Eerlike amptenare word óf uitgeskop deur oneerlike kollegas wat nie die struikelblokke vir hul selfverryking kan bekostig nie, óf word uitgestem deur mense wat oneerlike amptenare nodig het om die patronaat-krane en die vloei van buit in hul rigting te draai. ANC-lede stem blatant korrupte amptenare in senior poste in. Hulle hoop almal om eerste ‘n draai by die trog te maak voordat hul mededingers dit doen.

Amper almal

Dit kan moeilik wees om na ‘n kleptokratiese voedingswaansin soos die Suid-Afrikaanse regering te kyk en te begryp presies hoe so baie mense so korrup is. Hoe kan dit wees dat byna almal in die regering, en byna almal wat met die regering sake doen, aandadig is aan onregmatige selfhandel ten koste van die mense wat hulle belowe het om te dien? Hoe kan dit wees dat letterlik elke staatsbeheerde entiteit – die Suid-Afrikaanse Weerdiens die jongste een – nie net deurspek is met korrupsie nie, maar selfs in sy mees basiese funksies misluk?

Die probleem lê in die aansporings wat die politieke stelsel skep.

Inherent word almal deur eiebelang gemotiveer. Voeding, klere en behuising van jouself en jou gesin is die primêre drywer van produktiewe aktiwiteit.

‘Produktiewe aktiwiteit’ beteken aktiwiteit wat aan die behoeftes en begeertes van ander mense voldoen, in só ‘n mate dat hulle gewillig daarvoor betaal. Dit kan arbeid, vervaardiging, boerdery of enige ander aktiwiteit wees wat goedere en dienste produseer wat ‘die mark’ (wat ‘ander mense’ beteken) begeer.

Die verbetering van die materiële omstandighede van ‘n mens se bure en sakevennote is volgende op die lys, want dit maak dit makliker om jou eie welvaart te verhoog. So gaan dit aan, in steeds groter-wordende kringe. Mens se bure of medewerkers vaar beter as die hele gemeenskap beter vaar. Die gemeenskap vaar beter as die hele dorp of stad beter vaar. Die dorp of stad vaar beter as die provinsie of land beter vaar. En die land vaar beter as globale handelsvennote beter vaar.

Aangesien eiebelang die dryfkrag agter produktiewe ekonomiese aktiwiteit is, is die volgende vraag wie vir daardie aktiwiteit sal betaal.

In ‘n vrye mark word die waarde van die aktiwiteit beoordeel deur kopers met eie belang, wat sal weier om te betaal vir swak werk, swak produkte of swak diens, en weier om verduistering of bedrog te duld. Dit beteken nie dat daar nooit diefstal, of bedrog of verkwistende besteding is nie, maar aangesien al of die meeste van die kopers private, eiebelang individue of maatskappye is, is daar ‘n ‘natuurlike krag’ wat korrupsie teëstaan.

In ‘n land wat egter ‘n groot, gesentraliseerde regering opbou, met groot mag oor private besighede en individue, groot invloed oor die ekonomie, en groot en groeiende uitgawes vir openbare werke, word die regering die grootste koper van goedere en dienste, en die grootste kontantkoei.

Dwingende krag

In dié regering is die aansporings glad nie duidelik nie. Die geld wat die regering gebruik, word van ander mense belas. Die produkte en dienste wat die regering koop, is bedoel vir ander mense. Individuele staatsamptenare het geen gevestigde eiebelang om te verseker dat die regering waarde vir geld kry, of dat geld goed bestee word, of dat kontrakteurs hul beloftes nakom nie.

Korrupsie vind plaas wanneer dwingende regeringsmag – die mag om kontrakte toe te ken, wette te maak en besigheid te reguleer – te koop aangebied word aan private belange. Soveel as wat die regering se apologete die private sektor hiervoor wil blameer, is die private sektor geen monolitiese entiteit nie.

Daar sal altyd private belange wees met ‘n begeerte om regeringsmag korrup te maak om hulself te bevoordeel, en hul mededingers te benadeel, net soos daar altyd diewe sal wees. Die truuk is om ‘n stelsel te vestig wat diefstal meer riskant maak as eerlike werk.

Die wortel van die probleem is die dwangkrag wat te koop is. Hoe minder mag ‘n regering het, hoe minder mag is daar wat korrup kan word.

Daar is ‘n ou reël in ekonomie: as iemand iets vir homself koop met hul eie geld, sal hulle bewus wees van beide koste en kwaliteit. As hulle iets vir iemand anders met hul eie geld koop, sal hulle net op koste bedag wees. As hulle iets vir hulleself koop met ander mense se geld, sal hulle net bedag wees op kwaliteit. En as hulle iets vir iemand anders koop met iemand anders se geld, sal hulle nie bedag wees op kwaliteit óf koste nie. Die regering val in die laaste kategorie. ‘n Vrye mark val onder die eerste beskrywing.

Die rede waarom die ANC-regering ‘n groot en gesentraliseerde regering bou, is as gevolg van sy sosialistiese ideologie. Dit beskou die staat as die primêre middel om ‘n ‘beter lewe vir almal’ te voorsien. Die ideologiese strewe na sosialisme, en uiteindelik kommunisme, wat intern bekend staan ​​as die Nasionale Demokratiese Revolusie, is vasgelê in ontelbare ANC ‘strategie en taktiek’ dokumente, wat by elke ANC Kongres aanvaar is.

Sosialisme vereis ‘n groot regering, aangesien dit geleidelik private produksie oorneem in die strewe na openbare eienaarskap van die produksiemiddele. Dit vergroot weer die geleenthede vir korrupsie en selfverryking ten koste van die mense.

Dit volg dus dat sosialisme die ideologie is wat onvermydelik lei tot die korrupte kleptokrasie wat ons in Suid-Afrika sien.

(Die meeste Europese lande, en veral die Nordiese lande, is nie sosialisties nie. Hulle maak grootliks staat op lewendige vrye markte vir hul welvaart, en erken individuele vryheid en keuse. Om bloot ‘n vrye mark te belas om aan die algemene welsyn te bestee, is nie sosialisme nie. Sosialisme vereis openbare eienaarskap, deur die staat, van die produksiemiddele. Daardie middele is grond, kapitaal en arbeid.)

Hoe verder die regering ekonomiese bedrywighede met staatsbeheerde ondernemings, buitensporige openbare werke, of deur staatsbeskermde private monopolieë en kartelle toe-eien, hoe minder geleentheid is daar vir besigheid in die vrye mark, en hoe meer geleenthede word slegs beskikbaar vir die korrupte regering.

Perverse aansporings

Dit is hoekom mense vir ‘n sosialistiese regerende party gaan werk. Nie om burgers te bevoordeel nie, maar omdat dit die beste manier is om hulself en diegene rondom hulle te bevoordeel. Die rede waarom die ANC ‘n party van kleptokrate geword het, waarin eerlike amptenare geen plek het nie, is as gevolg van die inherent perverse aansporings wat ‘n sosialistiese regering skep.

Almal wil ‘n deel van die aksie hê, en die meeste van die aksie is in staatstenders. Dit lok oneerlike, vraatsugtige mense, en omdat hulle uiteindelik in beheer is van die besteding van ander mense se geld aan dinge vir ander mense, het hulle geen aansporing om te let op enige kwaliteit of koste nie.

In ‘n vrye mark het ‘n mens se eiebelang ‘n teenkrag in die eiebelang van ander. Sonder om ‘n ander se belange te bevredig, kan ‘n mens nie jou eie bevredig nie. In ‘n sosialistiese regering bestaan ​​hierdie teenkrag nie, dus is die eiebelang van amptenare die enigste motiverende krag wat ter sprake is. Sosialistiese regering stimuleer die keuse van die mees venynige, korrupte amptenare, en dit is hoekom mense by die ANC aansluit.

Dit lei tot ‘n verband van hebsug en korrupsie tussen die regering en groot sakeondernemings, wat gesamentlik deur die regerende elite beheer word. Vir diegene wat nie tot die regerende elite behoort nie, word die ruimte vir produktiewe aktiwiteit al hoe kleiner.

Suid-Afrika is natuurlik ver van uniek. Rusland, China, Venezuela, Zimbabwe, Roemenië, Bulgarye en talle ander lande het op ‘n pad na ‘n sosialistiese Utopia beweeg, net om te vind dat wat op die horison lê nie ‘n welige oase was nie, maar ‘n eindelose woestyn gevul met bandiete en diewe.

Om ‘n einde aan kleptokrasie in Suid-Afrika te maak, sal dit nie voldoende wees om ‘teen korrupsie op te tree’ nie. Die ANC het geen aptyt om teen die korruptes op te tree nie, want dit bestaan ​​feitlik geheel en al uit korrupte mense. Hulle is almal daar vir hulself. Selfs ‘n vermeende hervormer soos Ramaphosa het ‘n miljardêr geword deur die regering se dwingende mag uit te buit om swart ekonomiese bemagtiging in werking te stel. Hy is deel van die kleptokrasie.

Die wortel van die probleem is die sosialistiese, ‘ontwikkelingstaat’, ‘staatsgeleide groei’ agenda van die ANC. Sonder ‘n ideologiese ommekeer sal die aansporings vir kleptokrasie in plek bly.

Wat Suid-Afrikaners moet besluit, is of hulle ’n ideologiese ommekeer van die ANC kan verwag. Indien nie, moet hulle beslis by die stembus optree om daardie ideologiese ommekeer in die regering sonder die ANC te bewerkstellig.

Geskryf deur Ivo Vegter vir die Daily Friend.

Leave a Reply