Skip to main content

Afrika het wildspesies wat nêrens anders in die wêreld gevind word nie, wat bewaring ‘n belangrike onderwerp maak.

Die tropiese woude beskerm ongelooflike ape waarvan sommige baie uniek en skaars is, met gorillas bo-aan die lys.

Oor die algemeen word gorillas in 11 lande op die vasteland aangetref. Gorillas se aktiwiteite word aangebied as vyfster-vermaak vir ‘n aantal gewilde Afrika-bestemmings vir toeriste, soos Uganda en Rwanda.

Berggorillas bly bedreigd, met net meer as 1000 individue wat steeds vry in die natuur leef. Daar is drie ander gorilla-subspesies, Oostelike laagland-, Westelike laagland- en Dwarsriviergorillas wat as kritiek bedreig op die IUCN-rooilys aangedui is as gevolg van habitatverlies, siektes, stropery en konflik met mense.

Dit word vererger deur die lewensomstandighede van mense óm die gorilla-habitats, insluitend armoede, gebrek aan maatskaplike dienste en hoë menslike bevolkingsgroeikoerse.

Die DRK se Oostelike Laagland-gorillas se getalle is minder as 5 000; en Westelike laagland-gorillas wat in DRK en ander lande in Afrika gevind word, is meer as 100 000. Beide groepe word as kritiek bedreig beskou as gevolg van die verwoestende uitwerking van Ebola-siektes wat uitbreek op hul bevolkings met ‘n onlangse verlies van meer as 5 000 gorillas.

Die mees bedreigde van die gorilla-subspesies is egter die Dwarsrivier-gorillas, wat in Nigerië en Kameroen voorkom en slegs ongeveer 300 tel.

Bewaringspogings, strategieë

In die Virunga-Massif, ‘n gebied van ongeveer 450 vierkante kilometer wat oor die Demokratiese Republiek van die Kongo, Rwanda en Uganda strek, is die berggorillabevolking deur stropery, siektes en ontbossing met uitsterwing bedreig.

Doeltreffende bewaringsmaatreëls waarby plaaslike gemeenskappe betrokke is, het gelei tot ‘n toename in die getalle van hierdie ikoniese spesie.

Daar was ‘n tyd, nie lank gelede nie, toe gemeenskappe rondom Uganda se Bwindi Ondeurdringbare Nasionale Park en die Mgahinga Gorilla Nasionale Park die berggorillas se grootste vyande was.

Wanneer die gorillas deur hul tuine beweeg het, het die inwoners wat naby hierdie digte groen reënwoude woon alarm gemaak, en die diere, wat as ‘n bedreiging beskou is, gekonfronteer,.

Dit het vir seker gelei tot die dood van baie bedreigde berggorillas.

Vyf-en-twintig jaar later dwaal hierdie groot ape – waarvan die ‘silverbacks’, die mannetjies van die spesie, tot ses voet hoog kan word en tot 500 pond weeg – steeds deur plaaslike tuine. Maar as daar nou alarm gemaak word, dien dit net om parkwagters in te lig.

Trouens, die getalle van hierdie reuse, wat saggeaard en skaam is tensy hulle bedreig word, het van 620 individue in 1998 tot meer as 1 000 in 2022 gespring.

Hierdie dramatiese toename het daartoe gelei dat die Internasionale Unie vir Natuurbewaring die bedreigingsvlak vir die gorillas op sy IUCN-rooilys van bedreigde spesies afgegradeer het – van “kritiek bedreig” na “bedreig” in 2018.

Die grootste lewende primaat – een van twee subspesies van die kleiner, meer alomteenwoordige, Oostelike gorillas – die Gorilla beringei beringei, bewoon die hoër vlakke.

Berggorillas word onderskei deur hul dikker, donkerder pels wat hulle teen die koue en aanhoudende reën van hul habitatte beskerm.

Stropery, ontbossing en siektes

Die gorilla-bevolking het dekades van uitgebreide bedreigings gely, insluitend stropery, habitat-ontbossing, siekte-oordrag van mense en burgerlike konflik.

Aktiewe bewaringstrategieë – wat deurlopende monitering en veeartsenykundige aandag insluit, die behandeling van respiratoriese siektes, en die verwydering van strikke wat vir ander klein diere gestel is maar wat babagorillas vang – het ook gehelp om die bevolking te laat groei.

Die toename in getalle is ook te danke aan die bande wat tussen die gorillas en die plaaslike gemeenskappe gesmee is.

“In die verlede was die bewaringstrategie gebaseer op beperkings. Maar nou kyk die inwoners na parke as deel van hul erfenis, en dra dus by tot hul oorlewing, uitbreiding en bestuur,” sê Andrew Seguya, die Uitvoerende Direkteur van die Groter Virunga-oorgrens Samewerking (GVTC), wat die berggorillas beskerm.

‘n Konsortium van die regerings van die drie lande – Uganda, Rwanda en die Demokratiese Republiek van die Kongo (DRK) – waar die gorillas en nie-regeringsbewaringsorganisasies woon, is een van die hooftake van die GVTC om sensusse op te trek vir hierdie en ander spesies in die streek.

Roetine-sensusse is ‘n deurslaggewende deel van aanpasbare bestuurstrategieë, meen kenners.

Die oefening help om te bepaal of ‘n bevolking in grootte toeneem of afneem, en om te bepaal of bewaringspogings doeltreffend is, of gewysig moet word.

Bemoedigende getalle

Die koalisie se jongste sensus, die Bwindi-Sarambwe 2018-opnames, is in Desember 2019 vrygestel. Dit wys dat die Bwindi-Sarambwe-ekosisteem – wat Uganda se Bwindi Ondeurdringbare Nasionale Park, wat ongeveer 321 vierkante kilometer is, en die Sarambwe-natuurreservaat in die DRC insluit , wat oor ongeveer nege vierkante kilometer strek – het 459 gorillas gehad wat in vyftig groepe verdeel is, en dertien individue.

Die Virunga-Massif – wat Uganda se Mgahinga Nasionale Park, Rwanda se Vulkane Nasionale Park (‘n UNESCO-biosfeerreservaat sedert 1983) en die Virunga Nasionale Park van die DRK insluit – het vanaf 2016 604 gorillas gehad.

Die Bwindi Ondeurdringbare Woud, wat in 1994 op die Wêrelderfenislys bygevoeg is, is ‘n tipiese tropiese reënwoud met ‘n uitstaande rykdom aan biodiversiteit.

Geleë op ‘n hoogte tussen 1 160 meter en 2 600 meter bo seespieël, gee die dik boombedekking die woud sy naam.

Die park se vulkaniese heuwels is die tuiste van ongeveer die helfte van die wêreld se berggorillas.

Die Mgahinga Gorilla Nasionale Park, aan die ander kant, is die kleinste nasionale park in Uganda – versprei oor net vier-en-dertig vierkante kilometer grond, en grens aan beide die DRK en Rwanda.

Die voordele van toerisme

Byna die helfte van die safari’s in Uganda besoek Bwindi Forest, ‘n gewilde bestemming vir gorilla-opsporing in die Oos-Afrika streek.

Die verbeterde sekuriteit in hierdie gorillaparke se habitatte het ook geweldig bygedra tot die verhoogde getalle.

Rebelle in die gebied in die laat 1990’s het verwoestende uitwerking op die gorillas en op toerisme gehad, verduidelik Seguya, wat vir ses jaar tot Maart 2018 die uitvoerende direkteur van die Uganda Wildlife Authority (UWA) was.

“Die ontwikkeling van toerisme het die regerings gehelp om hulpbronne te verdien wat hulle in bewaring kan terugploeg,” sê hy.

Toerisme is Uganda se grootste buitelandse valuta verdiener, verantwoordelik vir $1,6 miljard in 2017, en $2 miljard in 2018. Verdienste sal na verwagting met meer as vyftig persent daal in die 2020-2021 (Julie tot Junie) fiskale jaar, as gevolg van die pandemie.

Met verwysing na die jongste aanval op 24 April 2020 – die dodelikste in die Virunga Nasionale Park se onlangse geskiedenis – toe sewentien mense, insluitende dertien veldwagters, deur vermeende gewapende rebelle vermoor is, het die park in ‘n verklaring gesê die tragiese gebeurtenis sal “nie toegelaat word om die park se verbintenis tot ekonomiese en humanitêre ontwikkelingsprogramme te ondermyn in vennootskap met, en tot voordeel van, die gemeenskappe wat die Park omring nie. Meer as ooit streef die gemeenskappe daarna om in ‘n klimaat van stabiliteit, geregtigheid en vrede te leef.”

Alhoewel Uganda tien nasionale parke en ‘n aantal wildreservate het, bekom die gorillaparke meer geld vir toerisme as al die ander parke saam.

Gorilla-trekpermitte – wat gerantsoeneer is om die aantal besoekers te beperk, en in groot aanvraag is – kos $700 per persoon vir ‘n groep van agt mense, vir een uur per dag. Permitte in Rwanda kos $1 500, terwyl die DRK $400 vra.

Om ‘n gemeenskapsvennootskap aan te moedig, het Uganda se regering ‘n wet aangeneem wat dit verpligtend maak vir die UWA om twintig persent van alle hek-insamelings van toeriste te deel met gemeenskappe wat aan die parke grens.

In Uganda word twintig persent van alle hekkollektes met gemeenskappe gedeel.

Hierdie geld word aan plaaslike regerings deurgegee as voorwaardelike toelaes om die lewensbestaan ​​van die gebied se inwoners te verbeter.

Volgens Godfrey Kiwanda, Uganda se voormalige minister van staat vir toerisme, natuurlewe en oudhede, “het die inkomstedeling ons verhoudings met die gemeenskappe naby hierdie parke verbeter. Hulle weet nou dat as ons baie besoekers het, dit meer geld vir gemeenskapsprojekte. Ons het skole en hospitale gebou en die padnetwerk in hul gebiede verbeter.”

Benewens inkomstedeling, het die UWA ook gemeenskappe gehelp om ander inkomstegenererende aktiwiteite te begin.

Die natuurlewe-owerheid het hulle gehelp om koffie en tee te begin kweek en handwerk-werkswinkels te stig, en die produkte aan toeriste te verkoop.

Ander organisasies, soos die African Wildlife Foundation AWF, het met die Nkuringo-gemeenskap naby Bwindi saamgespan om ‘n eko-lodge daar te bou, met winste wat elke jaar gedeel word.

“Hierdie gemeenskap het nou alternatiewe bronne van inkomste wat aan die gorillas gekoppel is. Sodra jy daardie omgewing het, sal die gorillas vermeerder,” het Sudi Bamulesewa, AWF se Uganda-landdirekteur gesê.

Geskryf deur Amon Katungulu vir Nile Post.

Leave a Reply