Skip to main content

Sterrekundiges het bevestig dat die supermassiewe voorwerp in die hart van die Melkweg-sterrestelsel inderdaad ‘n swart gat is en het die eerste beelde ooit daarvan vasgelê met ‘n wêreldwye netwerk van teleskope. Die beelde is gister by verskeie perskonferensies onthul deur ‘n span navorsers bekend as die Event Horizon Telescope (EHT) Collaboration.

Bekend as Boogskutter A, was daar lankal bespiegel dat die voorwerp in die middel van die Melkweg – “onsigbaar, kompak en baie massief,” soos beskryf in ‘n persverklaring gepubliseer deur die European Southern Observatory –  ‘n swart gat was. Die beelde wat geskep word deur ‘n wêreldwye netwerk van radioteleskope te verbind, lewer egter direkte bewys van hierdie hipotese.

Die beelde wys ‘n donker sentrale “skaduwee” omring deur ‘n helder ring wat uit gloeiende gasse bestaan, die lig wat hulle produseer gebuig deur die swart gat se kragtige swaartekrag. Die voorwerp het vier miljoen keer die massa van die Son en is 27 000 ligjare van ons planeet af geleë.

Die beeldmateriaal is opgeneem deur agt radiosterrewagte regoor die wêreld te verbind om te vorm wat die navorsers beskryf het as “‘n enkele ‘Aarde-grootte’ virtuele teleskoop,” wat dan gebruik is om Boogskutter A vir ure op ‘n slag op verskeie nagte in 2017 waar te neem. .

Leave a Reply

error: Content is protected !!