Skip to main content

In Suid-Afrika en in Amerika is daar omstredenheid oor die betaling van tersiêre opleiding. Baie mense wil hê dit moet gratis wees en belastingbefonds word, soos dit in Europa is. Maar nie-markoplossings is byna altyd ‘n slegte idee.

In die VSA is die kansellasie van studielenings ‘n warm partydige gesprekspunt. Die president daar, Joe Biden, het versigtige steun uitgespreek vir die idee om ten minste sommige studenteskuld af te skryf.

Die rede is natuurlik heeltemal polities. Die media staan ​​grootliks agter so ‘n idee, en om die media aan hul kant te hou, sal die Demokrate se kans aansienlik verhoog om nie hul meerderhede in die Huis en Senaat af te staan ​​nie.

Om vir mense gratis goed te gee, is altyd ‘n ‘stemkoper’, so die administrasie van die Demokratiese Party sou vir jong kiesers wat studenteskuld het, bekoorlik wees.

Trouens, die hele doel van praktiese demokrasie deesdae is dat gevestigde belangegroepe politici noop om te stem vir wette en regulasies wat hulle grootliks sal bevoordeel, maar die koste wyd onder die bevolking versprei, wat opposisie onwaarskynlik maak.

In hierdie geval is ‘n relatief klein groep debiteure besig om die regering te beywer om hul skuld na die algemene belastingbetalende bevolking oor te dra. Vir hulle sal die wins ‘n groot belegging in steunwerwing oplewer. Vir individuele belastingbetalers sal die verlies taamlik klein wees, dus sal tyd, geld en moeite wat daaraan bestee word om daarteen te baklei, waarskynlik ‘n negatiewe opbrengs op belegging hê.

Dit is hoe demokrasie werk, en hoekom ryk elites en groot sakeondernemings altyd die regering in hul sak het om teen die res van ons te ontplooi. (Let daarop dat vryemarkkapitalisme hierdie rol van die regering verwerp en verwag dat mense ‘n inkomste geheel en al op meriete sal verdien.)

#FeesMustFall

In Suid-Afrika het die #FeesMustFall-betogings in 2015 begin, toe studente beswaar gemaak het teen klasgeldverhogings by die Universiteit van die Witwatersrand, en die betogings vinnig na die Universiteit van Kaapstad, Rhodes Universiteit, en ander versprei het. Nadat fooiverhogings vir daardie jaar gekanselleer is, het dit weer opgevlam toe die volgende fooiverhogings in 2016 plaasgevind het.

Byna van die begin af was die betogings lelik, gewelddadig, ontwrigtend en intimiderend vir diegene wat nie deelgeneem het nie. Die skade wat gewelddadige betogers aangerig het, het na raming R800 miljoen beloop (wat terloops baie beurse kon befonds het).

Omdat hulle verbonde is aan die #RhodesMustFall-beweging wat agiteer vir die ‘dekolonialisering’ van onderwys, het hierdie betogings ernstige skade aan vryheid van uitdrukking by Suid-Afrika se voorste universiteite gedoen, soos die IRR se Sara Gon destyds verduidelik het.

Kort voordat president Jacob Zuma uit sy amp gedwing is, het hy onverwags aangekondig dat alle tersiêre opleiding voortaan gratis sal wees vir studente uit gesinne wat tot R350 000 per jaar verdien.

Hierdie limiet sluit slegs die top twee of wat persent van inkomsteverdieners in Suid-Afrika uit, so vir alle praktiese doeleindes geld dit vir almal.

Die positiewe kant van staatsbefondsde tersiêre onderwys is voor die hand liggend: dit gee aan almal, ongeag finansiële omstandighede, ‘n gelyke geleentheid om hul hand aan verdere onderwys te waag, en behoort uiteindelik groter getalle gegradueerdes op te lewer.

Maar vir elke voordeel is daar nadele, en daar is talle nadele van gratis tersiêre onderwys.

Aansporings

Met verdere onderwys wat gratis is, het almal ‘n sterk aansporing om te probeer kwalifiseer vir universiteit, waar hulle die volgende paar jaar op belastingbetalers se koste kan spandeer, pret kan hê en leer wat hulle ook al wil leer, indien enigiets.

Die nadeel is dat baie mense wat glad nie universiteit toe behoort te gaan nie, uiteindelik gaan. Erger nog, daar is min aansporing om ‘n waardevolle studierigting te kies, aangesien almal gelykop gesubsidieer word. Vir ‘n vry student maak dit geen verskil of hulle gevorderde ingenieurswese of geneeskunde studeer, en of hulle kunsgeskiedenis en radikale letterkunde swot nie.

Dit lei tot baie wesenlike probleme. In die VSA beland sommige studente diep in die skuld deur waardelose vakke te bestudeer, en kla dan dat hulle nie werk kan kry wat genoeg betaal om hul lenings terug te betaal nie.

Die klaers is selde in die STEM (wetenskap, tegnologie, ingenieurswese, wiskunde) velde. Hulle studeer selde rekeningkunde of finansies. Hulle studeer selde medisyne. Die wat kla, is byna altyd geesteswetenskappestudente, wat pynlik ontdek dat geen werkgewer omgee vir kundigheid in Derrida, Hegel en die taal van eindigheid nie.

Om studenteskuld te vergewe, versterk die aansporing om nuttelose vakke te studeer, in plaas daarvan om die mark toe te laat om mense te stoot na kursusse wat die samelewing eintlik nodig het. Dieselfde geld vir die aanbied van gratis onderwys in die eerste plek.

Natuurlik, as jy regtig ‘n kunshistorikus wil wees, dan is dit wonderlik, maar jy moet baie gemotiveerd wees, want daar is net soveel kunsmuseums wat jou in diens sal neem. Die gevolge van jou keuses moet geheel en al joune wees, en nie dié van die samelewing nie.

Die VSA is oorspoel met gegradueerdes wat nie winsgewende werk kan kry nie. Dit sou beter wees dat ‘n groot deel van hulle nooit in die eerste plek kollege toe gegaan het nie, en ‘n ordentlike, eerbare loopbaan in die ambagte gevestig het, of ‘n ander veld waarop die samelewing eintlik ‘n waarde plaas.

Daar is baie stories van mense wat skool verlaat, leer sweis, loodgieters word, of bou, en genoeg verdien het om ‘n besigheid te begin, die aankoop van ‘n huis te finansier en ‘n gesin te begin, teen die tyd dat die gegradueerdes met ‘n hoofvak in filosofie van ras en ‘n byvak in die geskiedenis van wêreldmusiek roem dat hul graad hulle slegs kwalifiseer om ‘n studieleier by ‘n koffiewinkel te wees.

Beurse en beurse

Ook in Suid-Afrika behoort mense slegs in rigtings te studeer waarin hulle ‘n redelike hoop het om ‘n ordentlike inkomste te verdien met graduering. ’n Goeie manier om verdere onderwys vir die armes te befonds, is deur beurse.

Dat daar baie min beurse in die geesteswetenskappe sal wees, en baie in STEM, is ‘n kenmerk, nie ‘n fout nie. So ‘n stelsel gee die borg van studentegelde en uitgawes ‘n rede om die gekwalifiseerde en gemotiveerde studente te kies, en hul vordering te monitor om te sien dat hulle nie hul opleiding vermors, soos so baie doen nie.

Ek sou wed dat baie minder studente lesings sou ontwrig en universiteitsfasiliteite sou afbrand as (a) hul beursfooie verhoog, en (b) hulle hul gratis rit oor wangedrag sou verloor.

Markbefondsing vir tersiêre onderwys sal ook hoogs reageer op markbehoeftes. Maatskappye sal velde borg wat uiteindelik vir hulle van waarde sal wees, en sal die studente kies wat die meeste waarskynlik in hierdie velde sal slaag. Stigtings sal beurse aanbied in gebiede waar kommersiële borge skraal is op die terrein, om voorsiening te maak vir die opleiding van toekomstige denkers, skrywers en politici.

Hierdie idee verhinder nie die regering om universiteite direk te befonds nie, miskien op grond van sekere sleutelprestasie-aanwysers, maar dit sal ‘n aansporingstruktuur skep wat verseker dat skoolverlaters ‘n studie- of loopbaanrigting kies wat hulle sowel as die ekonomie bevoordeel, en meer gemotiveer om sukses te behaal wanneer hulle dit wel doen.

Herverdeling

Daar is egter ‘n selfs meer oortuigende argument om die befondsing van tersiêre onderwys geheel en al aan die mark oor te laat.

Studente wat universiteitsgrade behaal, beland (of behoort, as hulle hul vakke verantwoordelik gekies het) in die top paar persent van inkomsteverdieners in die land te beland.

Dit is eerlikwaar pervers om inkomstebelasting op die werkersklas te hef, en BTW, brandstofbelasting en aksynsbelasting op almal te hef, om vir die opvoeding van die ekonomiese elite te betaal.

Waarom moet die sweiser, loodgieter of bouer wat ‘n besigheid direk uit die skool begin bou het, en nou ‘n mate van finansiële sekuriteit verdien het, verplig word om te betaal vir geregtigde hoër-middelklas studente wat nuttelose studierigtings betree en die moed het om te dikteer aan hulle professore wat mag geleer word?

Of dit nou gedoen word deur middel van ‘n leningsvergifnisprogram, soos wat in die VSA voorgestel word, of ten volle staatsbefondsde onderwys, soos die geval in Suid-Afrika is, dit is die herverdeling van rykdom van die armes na die rykes. En dit behoort moreel afstootlik te wees vir enige regdenkende burger.

Geskryf deur Ivo Vegter vir Daily Friend.

Leave a Reply