Skip to main content

Ek sal jou vertel hoekom ek broekies op my gesig dra. En hoekom ek ‘n bietjie skaam is daaroor.

Ek dra dit as gevolg van kiddies se swembaddens, Solzhenitsyn, en die Nasionale Party.

Ek dra dit omdat maskers nie werk vir openbare gesondheidsmaatreëls ten opsigte van lug-oordraagbare virusse nie. Hulle het nooit. Wetenskaplik is die beste verduideliking vir die waarde van maskers die gewilde meme waar twee naakte mans een meter uitmekaar staan ​​en urineer. Twee urinerende mans, sosiaal gedistansieer. Die analogie dui daarop dat jy in werklikheid naak en onbetaamlik is sonder jou masker. Die argument is dat dit die ander man beskerm teen pie-druppels as jy ’n broek dra. As die ander ou ‘n broek dra, red dit jou. En andersom.

Dit maak nie saak nie; dit is in elk geval ‘n simpel vergelyking.

Hierdie voorbeeld is slegs geldig as albei mans in ‘n swembad is. Jy is natuurlik nie die enigstes in die swembad in die werklike lewe nie. En almal piepie (haal asem) heeltyd. Water is nie lug nie, en die lug is nie water nie, daarom is die Manneken pis-illustrasie misleidend, miskien doelbewus.

Water en lug het soortgelyke eienskappe: wanneer hulle met ‘n fisiese versperring gekonfronteer word, sal hulle albei die pad van die minste weerstand vind. Die urine sal sy pad vind deur jou Speedo tot in die swembad. Jou asem en alles daarin sal eenvoudig om of deur jou masker in die lug gaan. Ons loop heeltyd in ‘lugsop’. By die kantoor, in ‘n taxi, by die supermark. Wanneer jy van een kamer na die ander beweeg of van binne na buite, speel jy bloot ‘musical chairs’ in die kinders se swembad.

Ongemaklike realiteite

Jou masker beskerm jou net teen ongemaklike realiteite. Maskers kan nuttige toestelle wees om groter druppels se verspreiding te keer en mense veiliger te laat voel op individuele vlak, maar dit is nie effektief as ‘n openbare gesondheidsmaatreël nie. As afstandbeheertoestelle vir despotiese Covid-bevelvoerders, werk hulle uitstekend.

Die voorgestelde nuwe wysigings aan die Suid-Afrikaanse Gesondheidswet wil die ramptoestand permanent maak. Hulle is asemrowend in omvang en ambisie, op ‘n Stalinistiese manier. Jy kan aangehou word as jou buurman jou aanmeld omdat jy nie ‘n masker dra nie en bloot vermoed dat jy siek is. Jy kan sonder enige simptome gearresteer, geïsoleer en gedwing word om enige mediese prosedures te ondergaan wat die regering goeddink – sonder toegang tot regshulp.

“Hoe gedwee en vreesbevange stap ons na totalitarisme,” het ‘n gewaagde en profetiese artikel voorheen voorgestel. Daardie sagmoedigheid maak my meer verskrik as die regulerende arbeidskampe waarin ons marsjeer, want totalitarisme begelei ons almal werk toe. Dit is ‘n spansport. So, ek dra onderklere op my gesig. Ek is gewetensbeswaard.

Regulasies

Regulasie 67.1 vereis bloot beskerming van lap, insluitend tuisgemaakte items wat die neus en mond bedek. Die 5-stuk multipack wat ek by die Pick ‘n Pay gekry het voldoen dus nie net wettiglik nie, maar is ook absorberend en warm. Niks fênsie nie. Meestal is ek die enigste een wat ‘n ‘gesigbroek’ dra, maar nie altyd nie. Daar is ‘n meneer Shameless wat sedert die begin van die pandemie onderbroeke en boksers op sy kop gedra het in plaas van ‘n masker. Ek sou sy kleredrag-styl as versetsjiek beskryf: “Dit is ‘n vorm van protes, dit laat mense lag, en dit is ‘n middelvinger vir die establishment, wat heeltemal oorreageer het op die pandemie. Hulle gebruik dit as ’n misbruik van krag,” verduidelik hy en voeg ‘n “fok hulle” by vir beklemtoning.

Dit is die eenvoudige waarhede, het Solzhenitsyn gesê, wat die grootste bedreiging vir totalitarisme is. Beskeie waarhede soos: ‘F*k hulle, dis misbruik van mag.’ Jy sê dis net ’n masker, maar jy weet dis nie so na twee jaar nie. ‘Ons dra dit in elk geval almal onder ons ken. En oor ons neuse en monde net wanneer ons moet inkopies doen.’ Dit maak ons ​​gedrag meer onsinnig. Dit is soos die twee mans in die swembad wat hul Speedo’s op en af ​​trek elke keer as die lewensredder verbystap en hulself oortuig dat dit hulle van verdrinking sal red.

As jou regering jou kan kry om iets so belaglik te doen, en nog belangriker, wanneer jy dit begin wegverduidelik of dit in die daaglikse leuens wat ons vir onsself vertel, inkorporeer, word daardie stuk materiaal, soos ‘n vlag, ‘n simbool vir iets anders. Dit word ‘n Orwelliaanse stewel wat op ‘n menslike gesig trap – vir altyd. Dit is sag en vertroostend, en jy doen dit aan jouself, maar dit is steeds ‘n voetsool op jou gesig. En onthou, as die nuwe gesondheidsregulasies slaag – is dit vir ewig.

Minagting

Dit is die minste wat ek kan doen om my minagting te wys, daarom is ek skaam; Ek kort die moed om meer te doen. Ek weet nie hoe om vriende, familie en kollegas by vreedsame gesprekke te betrek oor ons opmars na ‘n gesondheidsgebaseerde polisiestaat nie. Ons weet nie hoe om oor Covid te praat sonder dat dit polariserend raak nie. Want dit is “net” ‘n masker.

Die polisie, die veiligheidswag by die Pick n Pay en jou Covid-nakomingsbeampte by die werk, volg “net” opdragte. Ek glo nie beleefdheid of gerief laat ons hieraan voldoen nie – dit is vrees. Ons vrees die groep meer as die geweer. Ons is bang om uit te staan. Ons buig krom onder die verpletterende gewig van die openbare mening.

En die diepste gruwel vir ‘n bewuste Suid-Afrikaner is dat ons nog altyd op een of ander manier mede-outeurs van ons vernietiging was, maar onsself nie kan keer nie. Ons hoop ons individuele bydrae sal anoniem bly “want almal anders doen dit”. Niemand het NP gestem nie, en tog het hulle altyd gewen. Almal glo die ANC dra ons beste belange op die hart wanneer hulle nuwe wetgewing uitreik. Ons dra die masker. En ons marsjeer.

Ballingskap

Voor sy ballingskap het Solzhenitsyn geskryf: “Die eenvoudige daad van die gewone dapper man is om nie aan die leuens deel te neem nie.”

‘As ons te bang is,’ het hy gesê, ‘moet ons ophou kla dat ons versmoor word. Ons doen dit aan onsself.’

So, ek sal stare aanvaar, so ook duimpies in die lug, grinnike en haibo!’s in plaas van ‘n verbale gesprek wat ek nog nie weet hoe om te voer nie. Ek moet uitvind hoe om op die openbare plein te staan ​​en te skree: “Jou leiers p*s nou in jou gesig, maar jy sal oukei wees – jy het ten minste ’n pêntie aan!”

As jy iets wil doen of sê, het die IRR ‘n petisie teen verpligte maskerdra. Dit word “Bevry jou gesig” genoem, en jy kan dit hier teken. https://irr.org.za/campaigns/free-your-face

Geskryf deur Viv Vermaak vir Daily Friend

Leave a Reply